donderdag, 27. oktober 2016 - 10:54 Update: 28-10-2016 9:34

Rutte onder vuur in omstreden belastingsdeal met Koninklijk Huis

Rutte onder vuur in omstreden belastingsdeal met het Koninklijk Huis
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Vandaag mag Premier Rutte de Tweede Kamer opnieuw proberen uit te leggen hoe het zit met de inmiddels omstreden belastingsdeal met het Koninklijk Huis.

Tot op heden heeft Rutte de Kamer er nog niet van kunnen overtuigen dat koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix geen extra geld krijgen omdat ze belasting betalen over een deel van hun vermogen.

De premier schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat hij geen bewijs voor de compensatie heeft gevonden, maar dat er nog wel meer onderzoek nodig is. De oppositiepartijen D66 en SP begrijpen niet dat de premier niets in het Nationaal Archief heeft gevonden en RTL wel diverse documenten uit het archief toont. Dit meldt onder meer de NOS woensdagavond. Twee weken geleden kwam RTL al met het nieuws dat er ruim 40 jaar geleden geheime afspraken zijn gemaakt tussen de Oranjes en het kabinet over financiële compensatie voor het staatshoofd dat belasting moest gaan betalen over een deel van het vermogen.

150.000 euro extra

RTL Nieuws kon woensdag een deel van de documenten uit het archief publiceren waaruit blijkt dat in 1970 de toenmalige premier Piet de Jong en de toenmalige minister van Financiën Witteveen een akkoord hebben gesloten, dat regelde dat de koning voortaan 150.000 euro extra zou krijgen. Op deze wijze zouden de Oranjes dan later geen aanspraak meer kunnen maken op andere compensaties vanwege aanpassingen 'in de belastingsfeer', aldus RTL Nieuws.

Het staatshoofd zou 'een bron van inkomsten ontvangen, waarmee 'de negatieve werking van afschaffing van de belastingvrijdom wordt opgevangen'..De koningin moest dus vanaf 1973 belasting gaan betalen over het privévermogen, maar zou daarvoor worden gecompenseerd. Topambtenaren van het ministerie van Financiën hadden hierover hun bedenkingen, maar de Oranjes zouden hebben aangedrongen. De compensatie werd weggemoffeld door hem niet onder het kopje inkomen te boeken , maar onder het kopje incidentele kosten.

De premier stuurde woensdag twee noties uit de jaren '70 naar de Kamer waarin geen sluitend bewijs voor de deal staat. Maar RTL Niuews heeft  veel meer documenten in handen, waar dat bewijs dus wel in staat. Rutte geeft toe dat er geen duidelijkheid is over de exacte opbouw van het inkomen van de Oranjes en laat daar nog historisch onderzoek naar doen.