woensdag, 2. november 2016 - 16:03 Update: 03-11-2016 8:27

Van Rijn regaeert op vermeende 'plascontracten' verpleeghuis Careyn

Van Rijn regaeert op vermeende 'plascontracten' verpleeghuis Careyn
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag/Hellevoetsluis

Staatssecretaris Van Rijn heeft woensdag gereageerd op berichtgeving rond vermeende plascontracten waarbij bewoners van verpleeghuis Careyn 'maximaal drie keer per dag' mogen plassen.

'Maximaal 3x per dag plassen'

Aanleiding was het bericht van RTV Rijnmond die dinsdag 1 november berichtte dat een bewoonster van verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis maximaal drie keer per dag naar het toilet mag. In de reportage komt naar voren dat haar man deze afspraken op schrift heeft laten zien aan de betrokken interviewer. Daarnaast laat RTV Rijnmond familieleden aan het woord met andere klachten. Dit verpleeghuis maakt onderdeel uit van Careyn.

Raad van bestuur gesproken

Van Rijn schrijft woensdag dat hij contact heeft opgenomen met de raad van bestuur van Careyn. 'De raad van bestuur heeft aangegeven dat bewoners naar het toilet kunnen wanneer zij dat willen. Ik heb van mijn kant geëist dat dit ook in de praktijk wordt gerealiseerd', stelt Van Rijn. 

'Kwetsbare ouderen die wonen in een verpleeghuis moeten erop kunnen vertrouwen dat zij daar veilig zijn en naar hen wordt geluisterd door professionals die de ruimte hebben om te doen wat de cliënt wil. Zeker bij aspecten zoals toiletgang die zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en het zelfrespect van de cliënt. Bewoners moeten  juist dan erop kunnen vertrouwen dat hun wens wordt gevolgd. Het reguleren van de toiletgang staat hier ver vanaf. Het is strijdig met waardig kunnen leven in juist toch vaak al moeilijke laatste fase van het leven', aldus Van Rijn. 

Interventieteam ingezet bij Careyn 

Verdere schrijft de staatssecretaris dat er bij Careyn een interventieteam wordt ingezet. Dit team richt zich op de verbeteringen van de zorg. De bewoners die nu in verpleeghuis Grootenhoek wonen kunnen daarop niet wachten. Voor hen stelt de raad van bestuur van Careyn nu orde op zaken, zo meldt Van Rijn.