vrijdag, 4. november 2016 - 20:38 Update: 04-11-2016 21:41

'Hoogste leiders Noorse Broeders verrijkten zich jarenlang ten koste van sekteleden'

'Hoogste leiders Noorse Broeders verrijkten zich jarenlang ten koste van sekteleden'
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Ten koste van wel 40.000 leden hebben de twee hoogste leiders van de internationale sekte de Noorse Broeders zich jarenlang verrijkt . De sekte heeft leden in 65 landen. Dit schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

De leiders Kare J. Smith en zakelijk leider Bern Aksel Larsen lieten familieleden en vrienden meeprofiteren. Zowel NRC Handelsblad als de Noorse krant Naeringsliv baseren hun berichtgeving op 50 gigabite aan documenten en e-mails. De FIOD nam die documenten en e-mails in maart in beslag bij de Nederlandse broeder Jonathan van der L. De man was nauw betrokken bij de financiële transacties van de Noorse Broederschap en hun stichtingen en bedrijven. L,. werkte eerder als rechercheur bij de FIOD.

De Nederlandse broeder zou niet alleen een sleutelfiguur zijn geweest binnen de Nederlandse afdeling, maar had ook internationaal een belangrijke rol, zo meldt de krant. Uit de stukken blijkt ook dat de leiders zich vooral bezig hielden met de vraag hoe ze min mogelijk belasting konden betalen.  Donaties en vrijwilligerswerk van de sekteleden brachten miljoenen euro's op, die allemaal terechtkwamen bij BCC Financial op Cyprus. Dat bedrijf beschikte in 2014 over 86 miljoen euro.

NRC Meldt da thet geld maar voor een klein deel werd besteed aan religieuze organisaties van de Noorse Broeders. Wel gaven de leiders bijvoorbeeld hun kinderen leningen tegen hele gunstige voorwaarden waarmee zij soms weer aandelen kochten.