donderdag, 10. november 2016 - 15:50

Kost overspel prins Bernhard het ereburgeschap van Waddinxveen?

Kost overspel prins Bernhard het ereburgeschap van Waddinxveen?
Foto: Archief EHF
Waddinxveen

De plaatselijke fracties van de PvdA en GroenLinks van Waddinxveen stellen zich de vraag of het ereburgerschap van Prins Bernhard moet worden afgenomen. Dit naar aanleiding van de biografie die over Juliana is verschenen. Hieruit blijkt dat Bernhard zijn vrouw niet trouw was.

Volgens het AD zegt voorzitter Henry ten Zijthoff dat er misschien anders tegen het ereburgeschap van Bernhard aangekeken moet worden na het uitkomen van de biografie over Juliana. Prins Bernhard kreeg de titel op 28 maart 1961 voor zijn verdiensten in en na de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Bert Cremers zegt het boek nog niet te hebben gelezen, maar wel op zijn verlanglijstje staat. Volgens Cremers is het aan de raad zelf om te zeggen of er tot andere inzicht moet komen over het ereburgerschap.

Cremers: ‘Het college zal daarvoor geen initiatief nemen, maar als de raad besluit hiernaar een onderzoek in te stellen zullen wij ons daar uiteraard niet tegen verzetten. Ik kan mij echter niet voorstellen dat de motivatie heeft gelegen in de veronderstelling of het beeld dat prins Bernhard een voorbeeldig en niet-overspelig echtgenoot is geweest.’

Albert Grootten van D66 zegt: ‘Aan de reden om hem ereburger te maken, is niets veranderd. Dan moet je ook de Prins Bernhardlaan gaan hernoemen. Daar ben ik om principiele en praktische redenen tegen.’ Helemaal terzijde schuift Grootten het idee niet. In maart komt Annejet van der Zijl naar Waddinxveen. Zij schreef in 2010 een biografie over Bernhard. ‘We moeten haar maar eens vragen hoe ze er tegenaan kijkt'', aldus Grootten.

Categorie:
Provincie: