dinsdag, 15. november 2016 - 17:09 Update: 15-11-2016 17:21

Van Gogh Museum: gevonden schetsboek met tekeningen niet van Van Gogh

Van Gogh Museum: gevonden schetsboek met tekeningen niet van Van Gogh
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het Van Gogh Museum heeft dinsdag een statement doen uitgaan naar aanleiding van de 'vondst' van tekeningen uit het zogeheten verloren schetsboek uit Arles van Vincent van Gogh. 'Het gevonden schetsboek met tekeningen is volgens het Van Gogh Museum niet van Vincent van Gogh', aldus het statement van het museum.

'Het Van Gogh Museum is al langere tijd op de hoogte van het tekeningenalbum dat nu als een verloren schetsboek van Van Gogh uit Arles wordt gepresenteerd. In een eerder stadium hebben onze deskundigen op aanvraag van verschillende eigenaren van tekeningen uit dit album hun mening gegeven over de authenticiteit ervan, namelijk in 2008 en 2012', stelt het museum. 

'Imitaties'

'Onze experts zijn blij met elke nieuwe toeschrijving, maar op basis van opgestuurde kwalitatief hoogstaande foto’s van 56 van de in totaal 65 tekeningen waren zij de opinie toegedaan dat deze niet aan Vincent van Gogh konden worden toegeschreven. Na meerdere tekeningen in 2013 ook daadwerkelijk onder ogen te hebben gehad, zijn onze experts niet van mening veranderd. In hun opinie, gebaseerd op jarenlang onderzoek naar de tekeningen van Van Gogh in de eigen collectie en elders – het Van Gogh Museum heeft circa 500 tekeningen en vier schetsboekjes van Gogh – zijn de tekeningen imitaties van Van Goghs tekenwerk', aldus het museum. 

Er is door de experts gekeken naar stijl, techniek en de iconografie van de bestudeerde tekeningen in het schetsboek, en daaruit blijkt onder andere dat er typerende topografische vergissingen zijn gemaakt en dat de maker verkleurd tekenwerk van Van Gogh als voorbeeld heeft genomen, zo stelt het Van Gogh Museum.

Categorie:
Provincie: