dinsdag, 22. november 2016 - 15:50

Helmplicht bij de Elfstedentocht

Helmplicht bij de Elfstedentocht
Foto: Archief FBF.nl
Leeuwarden

De Koninklijke Vereniging Friesche Elf Steden heeft besloten dat bij de komende tocht een helmplicht wordt ingevoerd. ‘Wij hebben als bestuur de verantwoordelijkheid om het aantal gewonden, zoveel als in ons vermogen ligt, te minimaliseren’, aldus de Vereniging.

Door het dragen van een helm wordt de kans op hoofdletsel bij een Elfstedentocht op de schaats verminderd en de kans op het daadwerkelijk kunnen uitschaatsen van de tocht vergroot. Ook zal het dragen van een helm het aantal noodzakelijke bezoeken aan een EHBO post reduceren. De beschikbare medische capaciteit kan dan bij andere calamiteiten gedurende de tocht worden benut. Het besluit om bij een volgende tocht ongeveer 10000 schaatsers meer te laten deelnemen dan in 1997 maakt de noodzaak van preventieve maatregelen alleen maar groter.

Er kan gekozen worden uit verschillende helmen, zoals de schaatshelm, maar ook een goede fietshelm kan volstaan. De voornaamste reden om geen eisen aan de certificering of het type helm te stellen is het besef bij het bestuur dat de beste helmen ook de duurste zijn. Iedere vorm van helm zal het risico op schedelhersenletsel bij een val verminderen.

Provincie: