maandag, 28. november 2016 - 17:13

Nieuw bewijs in zaak dood Koen Everink

Nieuw bewijs in zaak dood Koen Everink
Foto: KMar
De Bilt

De behandeling van de strafzaak inzake de dood van Koen Everink zal in januari worden voortgezet met opnieuw een regiezitting. Op de zitting vandaag werd de stand van het onderzoek besproken en kwamen de onderzoekswensen van de verdediging aan bod. De verdachte vroeg de rechtbank hem vrij te laten maar gezien de verdenking tegen hem vindt het OM dat de verdachte in voorarrest moet blijven.

De verdediging beschuldigde het OM ervan de alternatieve scenario’s niet te willen onderzoeken. Het OM betwist dit. De verklaring van de verdachte dat hij zou zijn ontvoerd is uitgebreid onderzocht. Ook is er onderzoek gedaan naar de diverse ontmoetingen met de groep mannen die de verdachte zou hebben bedreigd. Er zijn echter geen getuigen of camerabeelden gevonden, evenmin heeft de verdachte met iemand iets gedeeld over deze bedreigingen. Direct na de dood van Koen Everink heeft de verdachte ook niets verklaard over de ontvoering. Hij deed dit pas vlak voor zijn aanhouding op 24 maart. Al met al zijn er geen aanwijzingen gevonden voor de betrokkenheid van anderen bij het misdrijf dan de verdachte.

Lopende het onderzoek is het bewijs tegen de verdachte sterker geworden. Al bekend was het bloedspoor van het slachtoffer in de auto van de verdachte, de schuld die de verdachte bij het slachtoffer had en het bezit en het wegmaken van het horloge van Koen Everink. Daarnaast ligt er een verklaring van een getuige dat de verdachte van eind december tot begin februari met hem heeft gesproken over het regelen van een wapen met demper. Ten slotte is er een DNA-mengprofiel op het heft van een mes gevonden waarmee Koen Everink is gestoken, waarvan het zeer waarschijnlijk is dat dit van verdachte is.

Vandaag op de zitting werd duidelijk dat de bewering dat de verdachte en het slachtoffer samen hadden gegokt – waarbij in vijf dagen tijd een bedrag van 34.000 euro werd verloren - niet wordt bevestigd vanuit het onderzoek. Hier is bijgekomen dat de verdachte in de periode van december 2015 tot maart 2016 heeft gezocht op sites waarop horloges werden verhandeld en zocht op het merk van het horloge van het slachtoffer. Ook bleek hij op zijn iPad te hebben gezocht naar zoektermen als ‘fatale messteek’ en ‘plaats hart in lichaam’. Op basis van de verdenking vroeg de officier van justitie dan ook om verlenging van het voorarrest.

De rechtbank besloot inderdaad dat de verdachte vast moet blijven en wees een aantal van de onderzoekswensen van de verdediging toe. De overige onderzoekswensen komen aan bod op een regiezitting in januari. Ondertussen gaat het onderzoek verder. Het wachten is nog op een rechtshulpverzoek uit Griekenland, vertaling van een rechtshulpverzoek in Duitsland, de uitkomsten van het persoonlijkheidsonderzoek, onderzoek naar de stappenteller op de telefoon van de verdachte, naar vingerafdrukken op de messen en naar sporen op de binnenkant van schoenen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):