maandag, 28. november 2016 - 21:34 Update: 28-11-2016 21:39

Dertien mannen en zeven vrouwen 'in de race' voor burgemeesterschap De Bilt

Dertien mannen en zeven 'in de race' voor burgemeesterschap De Bilt
Foto: Archief EHF
De Bilt

Voor de vacature voor burgemeester in De Bilt is veel belangstelling. 'In totaal hebben zich 20 kandidaten gemeld, 13 mannen en 7 vrouwen', zo heeft de gemeente De Bilt laten weten.

Van alle kandidaten hebben 17 bestuurlijke ervaring, van hen 8 als burgemeester. Het aantal reflectanten naar politieke kleur: VVD (6), D66 (5), CDA (4), GroenLinks (3) en PvdA (1). Eén kandidaat is geen lid van een politieke partij.

Sollicitatie-procedure

De komende tijd spreekt de commissaris van de Koning met een aantal kandidaten en maakt hij een selectie. Die selectie bespreekt hij met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van De Bilt. De vertrouwenscommissie voert daarna gesprekken met kandidaten.

Aanbeveling voor 2 personen

Vervolgens stelt de gemeenteraad een aanbeveling vast met daarop twee namen en stuurt die naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De naam van de hoogstgeplaatste kandidaat is openbaar. 

Tegelijkertijd zendt de commissaris een rapportage aan de minister met daarin zijn oordeel over de procedure en over de kwaliteit van de kandidaten. De benoeming van de nieuwe burgemeester kan, naar verwachting in maart of april 2017  plaatsvinden.

Categorie:
Provincie: