dinsdag, 29. november 2016 - 17:29 Update: 29-11-2016 19:58

OM eist 16 jaar cel tegen douanier die hielp bij grootschalige drugssmokkel

OM eist 16 jaar cel tegen douanier
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Rotterdam

Het OM eiste dinsdag voor de rechtbank van Rotterdam straffen van 8 tot 16 jaar tegen de vier verdachten van grootschalige drugssmokkel, corruptie en omkoping, en witwassen. De hoogste eis was voor een voormalige medewerker van de douane. Het OM kondigde ontnemingsvorderingen van zeker 5 miljoen euro aan.

Het onderzoek in deze zaak startte nadat er bij de politie informatie was binnengekomen dat een nu 46-jarige man zich bezighield met de handel in verdovende middelen. Ook zou hij een “platte” douaneman aansturen. De 46-jarige man was waarschijnlijk het eigenlijke doelwit van een dodelijke schietpartij op nieuwjaarsdag 2014 in Berkel en Rodenrijs. Dat gebeurde nadat het HARCteam in december 300 kilo cocaïne had onderschept.

Het onderzoek leidde in april 2015 tot de aanhouding van de 56-jarige douanier. Die kon ervoor zorgen dat containers niet meer gecontroleerd zouden worden. Ook werden in 2015 een 57-jarige man uit Utrecht en een 49-jarige Schiedammer aangehouden. Gedurende het onderzoek werd eind 2014 nog  3000 kilo cocaïne onderschept.

Gebleken is dat de verdachten bewust zoeken naar de zwakke schakels in de haven. Een corrupte havenmedewerker of douanier is “gewild”, aldus het OM. Een drugshandelaar is bereid daar veel geld voor te betalen.

Tijdens het ruim twee jaar durende onderzoek kwam naar voren dat de douaneman ook contacten had met andere criminelen die zich bezighouden met de invoer van drugs. Deze zaken zijn voor een deel al in behandeling bij de rechtbank, zoals de zaak Doussie. Uitspraak in deze zaak vermoedelijk in februari.

Categorie:
Provincie: