zaterdag, 3. december 2016 - 16:00 Update: 03-12-2016 16:30

Ook GeenPeil doet in maart 2017 mee aan 2e Kamer verkiezingen

Ook GeenPeil doet in maart 2017 mee aan 2e Kamer verkiezingen
Foto: GeenPeil
Den Haag

GeenPeil start een politieke partij die mee gaat doen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Dit heeft de politieke partij in spé zaterdag aangekondigd.

'Maar GeenPeil zal geen politieke partij beginnen in de klassieke betekenis van het woord. GeenPeil richt zich niet op de poppetjes of op een zucht naar macht, het plan van GeenPeil draait volledig om directe volksvertegenwoordiging en controle van de macht. Jan Dijkgraaf wordt lijsttrekker van ons democratische initiatief', aldus GeenPeil.

Oekraïne-referendum

In 2015 wist GeenPeil met succes het eerste landelijke, door burgers aangevraagde raadgevende referendum af te dwingen. Bij een geldige opkomst stemde 61% van de kiezers tegen het EU associatieverdrag met Oekraïne. Premier Rutte heeft een antwoord op die uitslag sindsdien negen maanden voor zich uitgeschoven, waarmee hij doorlopend schade aan de democratie toebrengt, zo stelt GeenPeil.

Het GeenPeil-referendum gold als schot voor de boeg voor de regering: het was een democratische waarschuwing dat de gevestigde politieke partijen hun koers dringend moeten verleggen, om de groeiende kloof tussen burger en bestuur niet nog verder uit te diepen. Helaas hebben de regeringspartijen VVD en PvdA, gesteund door D66, zich hier niets van aangetrokken. Zij laten de kiezer volgens GeenPeil al negen maanden barsten en verliezen hiermee nog meer vertrouwen.

'Daarom gaan we ditmaal voor de voltreffer. GeenPeil gaat de democratie van binnenuit herstellen. GeenPeil richt zich niet op politieke ideologie, maar op de democratie', aldus GeenPeil. Aanstaande maandagmiddag 5 december zal GeenPeil in Amersfoort hun plannen verder uit de doeken doen.