vrijdag, 16. december 2016 - 13:45 Update: 18-12-2016 16:29

Vogelgriep nu ook vastgesteld in Kampen en Zwarte Waterland

Nu ook vogelgriep in Overijssel geconstateerd
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Kampen/Zwolle

Er is, zoals reeds op meerdere verschillende plekken in Nederland al het geval was, nu ook vogelgriep aangetroffen voor het gebied van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Dit heeft het waterschap bekendgemaakt.

'In de gemeente Kampen, aan de Bosjessteeg zijn enkele dagen geleden zestig dode watervogels aangetroffen, het merendeel eenden. En in de gemeente Zwarte Waterland tussen de Groene Steeg en het gemaal Veneriete, in de zogenaamde Machinevaart, zijn zeven dode eenden gevonden. Inmiddels is bij deze gevonden vogels vogelgriep vastgesteld. Dit heeft laboratoriumonderzoek uitgewezen', aldus het waterschap

Bij constatering van vogelgriep heeft het waterschap mede de taak om de vogels op te ruimen en de waterkwaliteit te bewaken.

Type H5N8 

Vogelgriep is op verschillende plekken in Nederland aangetroffen. Eerder werd al in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 gevonden. Voor heel Nederland is sinds 9 november een ophokplicht en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. 

Het belangrijkste doel van de ophokplicht is te voorkomen dat het virus vanuit de natuur in bedrijfsgebouwen en legbatterijen terechtkomt. Pluimveehouders en bijvoorbeeld wandelaars in de natuur wordt sterk afgeraden om dode watervogels aan te raken.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: