vrijdag, 6. januari 2017 - 14:50 Update: 08-01-2017 21:38

Basketbalcoach krijgt 3,5 jaar cel en tbs voor seksueel misbruik pupillen

Basketbalcoach krijgt 3,5 jaar cel en tbs voor seksueel misbruik pupillen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Mijdrecht

De rechtbank Midden-Nederland heeft vrijdag een 49-jarige basketbalcoach uit Mijdrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar en tbs met dwangverpleging voor seksueel misbruik van zijn pupillen. Dit meldt de rechtbank Midden-Nederland vrijdag.

Seksueel misbruik

De man heeft tussen 2000 en 2002 drie van zijn pupillen seksueel misbruikt en in 2013 een minderjarige aangerand. Daarnaast heeft hij in de periode 2014 tot en met 2016 12 minderjarige jongens aangezet tot seksuele handelingen voor de webcam.

Seksuele stoornis

De psychologen concluderen dat er sprake is van een persoonlijkheidsstoornis en een seksuele stoornis maar konden geen tbs-maatregel adviseren omdat de verdachte een groot deel van feiten ontkent. De deskundigen gaven op zitting aan dat als deze feiten bewezen worden er sprake is van een ernstig en langdurig probleem met seksualiteit. Volgens hen zou er dan sprake zijn van een hoger recidiverisico.

Dwangverpleging noodzakelijk

De rechtbank oordeelt dat de maatschappij ook op langere termijn tegen de man beveiligd moet worden en dat hij een gedwongen behandeling moet ondergaan. Op basis van de ernst van de feiten, de problematiek en het gevaar dat hij voor anderen oplevert vindt de rechtbank dat tbs met dwangverpleging noodzakelijk is.

Gezien de houding van de man is de kans aanwezig dat de tbs lange tijd zal duren. De rechtbank vindt het belangrijk dat de behandeling over niet al te lange tijd begint en wijkt daarom deels af van de eis van de officier van justitie.

Categorie:
Provincie: