maandag, 9. januari 2017 - 7:58 Update: 10-01-2017 17:04

Cold case kalender voor gedetineerden

‘Coldcasekalender’ voor Nederlandse gedetineerden
Foto: Archief EHF
Utrecht

Cold case teams van de politie hebben in vijf penitentiaire inrichtingen kalenders verspreid waarop 52 cold case zaken staan beschreven.

De teams hopen dat de weekkalender leidt tot nieuwe tips over de misdrijven. De kalender is onderdeel van een breder offensief van de politie om aandacht te vragen voor cold cases.

Nederland telt ongeveer 1500 onopgeloste misdrijven die als cold case te boek staan, voor het grootste deel levensdelicten. Cold case teams van de politie proberen deze zaken alsnog op te lossen. 'Getuigen spelen daarbij vaak een cruciale rol', zegt Wim Perlot, leider van het coldcaseteam Midden-Nederland en voorzitter van het platform Cold Cases Nederland. 'Uit onderzoek door recherchekundigen Daan Annegarn en Evelien Aangeenbrug blijkt dat er veel mensen in Nederland rondlopen met informatie over een onopgeloste zaak (naar schatting 800 mensen). Zij ontdekten namelijk dat een dader na enige tijd vaak over zijn daad vertelt', legt Wim Perlot uit. 

Proef

De ervaring van politie en justitie leert dat ook onder gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Om die reden is de kalender bij wijze van proef uitgereikt aan gedetineerde in penitentiaire inrichtingen in Leeuwarden, Zutphen, Sittard, Zwaag en Justitieel Complex Schiphol. Als de proef succesvol verloopt, wordt de kalender in de loop van dit jaar mogelijk in alle penitentiaire inrichtingen uitgereikt aan gedetineerden

Kansrijk

De 52 zaken op de kalender zijn geselecteerd door cold case teams uit het hele land. Het gaat om zaken die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt en waarvan de teams vermoeden dat nieuw onderzoek kansrijk is. 

Verenigde Staten

Het idee voor een cold case kalender ontstond tijdens een studiereis van recherchekundige Jeroen Hammer in de Verenigde Staten. 'Daar wordt elk jaar in meerdere staten een kaartspel aan gedetineerden uitgereikt. Op elk van de kaarten wordt aandacht gevraagd voor een cold case.' Dankzij het middel zijn in Amerika tientallen moordzaken alsnog opgelost.

Kalender

In Nederland is na overleg tussen de politie en het Openbaar Ministerie gekozen voor een kalender. 'Hopelijk spoort de kalender gedetineerden aan om hun kennis over onopgeloste misdrijven met de politie te delen. Als wij een zaak alsnog kunnen oplossen, betekent dat voor nabestaanden een einde aan jaren van slopende onzekerheid en onwetendheid', zegt Hammer, tegenwoordig rechercheur bij het coldcaseteam van de Eenheid Oost-Nederland.

Beloning

De 52 zaken die op de kalender staan beschreven, zijn vandaag ook gepubliceerd op een speciale coldcasepagina op de website politie.nl. Op deze pagina is ook de kalender door iedereen te bekijken. In elk van de zaken is een beloning uitgeloofd. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 800.000 euro.

Meer aandacht

De cold case kalender maakt deel uit van een breder offensief van de cold case teams in ons land om potentiële getuigen van onopgeloste misdrijven te bewegen hun kennis (alsnog) met de politie te delen. Zo besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht komend jaar regelmatig aandacht aan cold cases. Ook verschijnt dit jaar bij SBS 6 een 6-delige serie op televisie waarin telkens een cold case onder de aandacht wordt gebracht. Daarnaast vraagt de politie ook op andere manieren aandacht voor cold cases.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: