zondag, 29. januari 2017 - 20:02 Update: 29-01-2017 20:33

Nederland en Duitsland willen duidelijkheid over inreisverbod VS en komen met gezamenlijke verklaring

Nederland en Duitsland willen duidelijkheid over inreisverbod VS
Foto: RVD
Den Haag

Nederland en Duitsland hebben besloten hun ambassade uit te laten zoeken wat de gevolgen van een besluit van president Donald Trump zijn voor hun burgers met een dubbele nationaliteit.

Vrijdag liet Trump weten dat de Amerikaanse grens gesloten is voor mensen uit Irak, Irak, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Ze hebben bij hun Amerikaanse gesprekspartners aangedrongen op uitleg en verduidelijking. Dat laten de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Bert Koenders en zijn Duitse ambtgenoot Sigmar Gabriel, in een gezamenlijke verklaring weten.

In het Nederlandse deel van de gezamenlijke verklaring staat te lezen:

Gezamenlijke Verklaring van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders

"Onze beide landen zetten zich met veel inzet in in de strijd tegen het terrorisme. We zijn vastbesloten om alles te doen wat in onze macht ligt om de gevaren van het terrorisme effectief aan te pakken. Dat is wat burgers terecht van ons verwachten. Zowel bij ons hier in Europa en als aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Deze strijd kan echter alleen worden gewonnen met een duidelijk kompas en op basis van een solide waardenstructuur. In Europa is het niet ons beleid om mensen vanwege hun afkomst of religie te stigmatiseren. Bovendien is de bescherming van vluchtelingen, zoals vastgelegd in het Vluchtelingenverdrag, een internationaalrechtelijke plicht die niet in twijfel getrokken mag worden. We geloven absoluut niet dat inreisverboden tegen miljoenen mensen op grond van hun nationaliteit, afkomst of religie, het juiste middel kunnen zijn in de strijd tegen het terrorisme.

Onze ambassades in Washington onderzoeken momenteel met spoed de gevolgen van het Amerikaanse decreet voor onze burgers met een dubbele nationaliteit en hebben daartoe bij hun Amerikaanse gesprekspartners aangedrongen op uitleg en verduidelijking. Wij zijn vastbesloten om de rechten van onze burgers te beschermen en zullen hiertoe ook binnen de Europese Unie overleggen over de noodzakelijke stappen."