donderdag, 2. februari 2017 - 18:50 Update: 02-02-2017 18:56

Jachtluipaard in Safaripark Beekse Bergen bevallen van vijfling

Jachtluipaard in Safaripark Beekse Bergen bevallen van vijfling
Beekse Bergen

Na een draagtijd van zo'n negentig dagen is jachtluipaard Kate in Safaripark Beekse Bergen bevallen van maar liefst vijf welpjes. De geboorte van een vijfling is bijzonder, het komt slechts in 15% van alle geboortes van jachtluipaarden in Europese dierentuinen voor.

Moeder en haar jongen maken het tot nog toe goed, al zijn de kleintjes in de eerste periode erg kwetsbaar. Jachtluipaarden worden blind geboren en pas na enkele weken preventief geënt en ontwormd waardoor ze voorlopig samen met hun moeder achter de schermen verblijven. 

Bedreigde diersoort

Safaripark Beekse Bergen is heel blij met deze belangrijke geboorte. Jachtluipaarden worden in de natuur ernstig bedreigd, voornamelijk door het verdwijnen van hun leefgebied en handel. Voor het behoud van de soort is er een Europees Fokprogramma voor jachtluipaarden in dierentuinen opgericht. Safaripark Beekse Bergen was de eerste dierentuin in Nederland waar de jachtluipaarden zich met succes voort­plantten.  

Jachtluipaarden

Jachtluipaarden, ook cheeta's genoemd, zijn de snelste landzoogdieren op aarde. Tijdens de jacht sluipen ze naar hun prooi en voor het laatste stuk trekken ze een sprint waarbij ze een topsnelheid van meer dan 100 kilometer per uur kunnen behalen.

 

Categorie:
Provincie: