woensdag, 3. mei 2017 - 17:38 Update: 03-05-2017 18:00

Formatiegesprekken weer hervat

Formatiegesprekken weer hervat
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Vandaag zijn de formatiegesprekken voor een nieuwe kabinet in Den Haag weer hervat. Informateur Edith Schippers en de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks spraken elkaar vandaag weer voor het eerst na een week reces.

Eigenlijk zouden de gesprekken al dinsdag worden hervat maar op die dag was de uitvaart van de moeder van Jesse Klaver die vorige week plotseling na een hersenbloeding overleed.

Jesse Klaver

Klaver gaf vandaag te kennen 'verdrietig' te zijn maar zei ook dat zijn moeder 'niet anders zou hebben gewild dan dat ik hier vandaag ben om mijn verantwoordelijkheid te nemen en de gesprekken te voeren over een nieuw kabinet'. 

Financiële ruimte fors lager

In eerste instantie gingen de gesprekken tussen de vier partijen en informateur Schippers er op basis van een financiële ruimte van tussen de 8 en 10 miljard euro uit maar Schippers gaf aan dat deze financiële ruimte fors naar beneden moest worden bijgesteld na gesprekken met de financiële experts zoals de DNB, het CPB en minister Dijsselbloem van het ministerie van financiën. 

'Tegenvallers'

Het nieuw te vormen kabinet zal namelijk ook rekening moeten houden met 'tegenvallers' en een aantal lopende dossiers die nog moeten worden afgehandeld, de overgangsproblematiek zo waarschuwde Schippers eerder. 

Categorie:
Provincie: