dinsdag, 13. juni 2017 - 14:46 Update: 13-06-2017 18:33

NVWA-IDO houdt dierenarts aan voor vermoedelijke fraude vaccinaties

Dierenarts aangehouden voor vermoedelijke fraude met vaccinaties pluimvee
Foto: Archief bon
Provincie Groningen

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft dinsdag 13 juni een dierenarts uit de provincie Groningen in verzekering gesteld. Hij wordt ervan verdacht verplichte vaccinaties van pluimvee tegen Newcastle disease (NCD) niet of onjuist te hebben uitgevoerd bij pluimveehouders. Rechercheurs doen nu nader onderzoek en verhoren de verdachte.

Afgelopen maart doorzochten rechercheurs de praktijk en de woning van de dierenarts. Daarbij namen zij onder meer administratie in beslag. Ook legde de NVWA-IOD conservatoir beslag op enkele tienduizenden euro’s aan contant geld. Dit om later eventueel de met fraude gemaakte winst af te kunnen pakken.

Vaccinaties weer op orde

Op last van de NVWA heeft de dierenarts afgelopen maart de pluimveebedrijven waar hij gevaccineerd zou hebben op de hoogte gebracht van de vermoedelijke fraude. De pluimveehouders hebben er daardoor voor kunnen zorgen dat hun dieren voortaan de verplichte vaccinatie krijgen. De NVWA ziet erop toe dat de betrokken bedrijven voldoen aan de wetgeving rond NCD. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de pluimveehouders eerder op de hoogte waren van de fraude.

Newcastle disease

Vaccinatie tegen NCD is verplicht voor commercieel gehouden pluimvee. NCD is een zeer besmettelijk virus bij vogels. Bij pluimvee kan het ernstige ziekteverschijnselen en sterfte veroorzaken. Wanneer er een uitbraak is op een bedrijf moet het worden geruimd. Een pluimveehouder moet aan kunnen tonen dat zijn dieren weerstand tegen NCD hebben. Daarom is ook bloedonderzoek verplicht.

Categorie:
Provincie: