maandag, 19. juni 2017 - 8:04

EHBO-kennis onder kinderen en jongeren te laag

EHBO-kennis onder kinderen en jongeren te laag
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Het Nederlandse Rode Kruis maakt zich zorgen over de EHBO-kennis van kinderen en jongeren. Bijna de helft van de kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar heeft geen idee wat zij moeten doen wanneer iemand onwel is geworden en niet meer reageert.

Maar 30 procent van de kinderen weet hoe zij moeten helpen als iemand een giftige stof heeft binnengekregen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis. De hulporganisatie wil dat de EHBO-kennis onder jongeren wordt vergroot en roept op tot meer EHBO-lessen op scholen.

Een vriendje dat lelijk valt, een moeder die onwel wordt of iemand die zich verslikt. Ook kinderen kunnen in een noodsituatie terecht komen. De eerste minuten zijn cruciaal en in sommige gevallen van levensbelang. Bel je 112, verbind je een wond op de juiste manier of geef je iemand een buikstoot? Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat kinderen kennis hebben van het geven van eerste hulp zodat zij op de juiste manier kunnen én durven te handelen.  

Kinderen willen wel

Kinderen zien zelf ook het belang in, blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 96 procent van de kinderen vindt het belangrijk dat kinderen weten wat ze moeten doen wanneer iemand gewond raakt. 92 procent van de kinderen vindt dat kinderen en jongeren op school les moeten krijgen over EHBO. ,,Bij ons op de voetbal kan je pas een EHBO-cursus volgen als je 16 bent. Het beste zou zijn dat er les wordt gegeven in EHBO op school”, zegt één van de deelnemers uit het onderzoek. Vrijwel alle kinderen (95 procent) zeggen te weten wat EHBO is. Sommige kennis hebben de kinderen en jongeren goed paraat. 74 procent weet bijvoorbeeld hoe zij op een juiste manier moeten handelen bij een brandwond.

In Nederland kunnen scholen er zelf voor kiezen om EHBO-lessen op te nemen in hun lessenpakket. Het Rode Kruis biedt EHBO-lespakketten aan voor scholen via haar website. Het lesmateriaal is geschikt voor de groepen 4 tot en met groep 8 in het basisonderwijs. Er zijn ook pakketten voor voortgezet- en beroepsonderwijs.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):