donderdag, 29. juni 2017 - 23:19 Update: 29-06-2017 23:26

Gemeenten Peel en Maas en Horst aan de Maas sluiten aan bij preventiecampagne tegen drugshandel en drugsproductie

Gemeenten Peel en Maas en Horst aan de Maas sluiten aan bij preventiecampagne tegen drugshandel en drugsproductie
Foto: Gemeente Horst aan de Maas
Horst aan de Maas

Woensdag gaven burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo (Peel en Maas) en wethouder Paul Driessen (Horst aan de Maas) de aftrap van de provinciale drugspreventiecampagne ‘Wat staat er op het Spel?’. Op de markt in Panningen openden ze de Black Box, waarin twee korte confronterende video’s worden getoond die de harde realiteit van drugs laten zien. Op dinsdag 4 juli staat de Black Box op de weekmarkt in Horst.

Bewustwording verhogen en hulp bieden

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo: “Deze campagne sluit perfect aan bij de Proeftuin Limburg Drugslabvrij, waarin Peel en Maas en Horst aan de Maas samen met partners werken aan een aanpak om de effecten van hennepteelt en productie van synthetische drugs onder de aandacht te brengen. Ons doel is het verhogen van bewustwording rondom drugsteelt en/of –productie en de gevolgen hiervan. We willen onze inwoners helpen om de risico’s te beperken als ze hun woning of loods verhuren. Dat doen we door met ze in gesprek te gaan en ze tips en hulpmiddelen te geven, zoals een voorbeeld huurcontract.

Meldingsbereidheid

“Daarnaast vinden we het belangrijk dat mensen alert zijn op verdachte situaties en die ook melden,” aldus wethouder Paul Driessen. “Uit onderzoek blijkt dat 73% van onze inwoners niet weet hoe ze de aanwezigheid van een drugslab of hennepkwekerij kunnen herkennen. Bovendien merken we dat mensen het lastig vinden deze signalen te melden, omdat ze bang zijn dat anonimiteit niet gewaarborgd is.

Proeftuin Limburg Drugslabvrij

Leegstaande panden, zoals woningen en loodsen, worden vaak verhuurd, om er in ieder geval nog financieel profijt van te hebben. Het komt steeds vaker voor dat criminelen onder valse voorwendselen zulke panden huren om er hennep te kweken of synthetische drugs te produceren. Verhuurders en buren weten meestal niet wat er precies in die gebouwen gebeurt. In de Proeftuin Limburg Drugslabvrij slaan de twee gemeenten samen met Provincie Limburg, Politie, Belastingdienst, FIOD-ECD en Inspectie SZW - verenigd in het RIEC, samenwerkingsverband voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit - de handen ineen tegen drugslabs, het dumpen van drugsafval en hennepteelt.

Gezamenlijke preventiecampagne

De campagne ‘Wat staat er op het Spel?’ is enerzijds gericht op mensen die overwegen om te gaan dealen of mee te werken aan een hennepplantage of drugslab. Anderzijds richt de campagne zich op omwonenden om ze alerter te maken op signalen en te stimuleren verdachte (en ook gevaarlijke) situaties te melden
www.watstaaterophetspel.nl
 

Categorie:
Provincie: