zondag, 9. juli 2017 - 10:12 Update: 10-07-2017 7:55

Medewerkers kliniek hadden seksuele relatie met tbs'er

Medewerkers kliniek hadden seksuele relatie met tbs'er
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

In de afgelopen drie jaar hebben zeker 12 medewerkers van tbs-klinieken een seksuele relatie gehad met een patiënt.

Dat blijkt uit informatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG) die door het ANP is opgevraag. Dit melden meerdere media zondag.

Ontslag vanwege relatie

Het is voor tbs-klinieken verplicht om seksuele relaties tussen personeel en patiënten te melden bij de IGZ. Tussen 2014 en 2016 is ieder jaar vier keer melding gemaakt van seksueel grensoverschrijdend gedrag van medewerkers. (Seksuele) relaties tussen medewerkers en patiënten zijn onacceptabel. Ministerie van  Justitie en Veiligheid in de media: 'Doorgaans volgt in dergelijke gevallen een ontslagprocedure voor de betrokken medewerker.'

Niet alle gevallen gerapporteerd

Het is niet bekend welke klinieken de meldingen hebben gedaan. Vorig jaar meldde De Woenselse Poort in Eindhoven dat het medewerkers had ontslagen vanwege relaties met patiënten. Volgens mediaberichten zou een patiënt zich na een verlof zelfs bij een medewerkster thuis hebben schuilgehouden.

In de vijf jaar voor 2014 is 18 keer melding gemaakt van seksuele relaties tussen personeel en patiënten. Maar toen werd tegelijkertijd duidelijk dat niet incidenten werden gerapporteerd. Het is niet bekend of dat nog steeds het geval is.