donderdag, 31. augustus 2017 - 9:20 Update: 31-08-2017 19:37

Afgeschreven Fyra-treinen doorverkocht aan Italiaanse spoorwegen

Nederland verkoopt Fyra-treinen aan Italiaanse spoorwegen
Foto: Archief EHF
Utrecht

De Italiaanse vervoerder Trenitalia heeft 17 van de 19 Fyratreinen gekocht die eerder in Nederland afgeschreven werden.

Dat heeft de Italiaanse bouwer van de treinen Ansaldo Breda tegenover het Algemeen Dagblad (AD) bevestigd, zo schrijft de krant donderdag. De treintoestellen zullen aangepast worden aan het Italiaanse spoor. Een deel van de opbrengst gaat naar de NS.

Flinke mankementen

Oorspronkelijk waren de Fyra -toestellen bestemd voor de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel. Maar ze werden wegens flinke mankementen al na anderhalve maand van het spoor gehaald. Ansaldo Breda wilde de treinen repareren. echter, de NS besloot, samen met de Belgische vervoerder NMBS, de overeenkomst per direct te ontbinden. De Fyra-treinen werden van het spoor gehaald en teruggestuurd naar Italië. 

20 miljoen

Volgens de krant zou Trenitalia een derde van de prijs hebben betaald. Dat zou betekenen dat de NS een totaalbedrag van ongeveer 20 miljoen euro zal ontvangen. Als onderdeel van de schikking kreeg de NS eerder al 125 miljoen euro van Ansaldo Breda. . Het totale verlies voor de NS als gevolg van het Fyra-debacle is vele malen groter. Tijdens de parlementaire enquête werd dit geschat op op 800 miljoen euro, zo meldt de krant.

 

 

Categorie:
Provincie: