woensdag, 6. september 2017 - 10:05 Update: 08-09-2017 14:18

Orkaan Irma heeft het Caribisch gebied bereikt

Orkaan Irma heeft het Caribisch gebied bereikt
Foto: NASA
Sint Maarten

Orkaan Irma raast vandaag over de Bovenwindse Eilanden. St Maarten is net na het middaguur (Nederlandse tijd) aan de beurt. Irma is een categorie 5 orkaan.

Met windsnelheden van 298 km/uur is Irma de sterkste orkaan ooit in de open Atlantsche oceaan. Alleen bij de orkaan Allen (1980) in het Caribisch gebied zijn nog hogere windsnelheden (305 km/uur) gemeten. Dit zijn 1-minuut gemiddelde windsnelheden. Windvlagen kunnen nog veel sterker zijn, zo meldt het KNMI.

Behalve de sterke winden zijn met name de regen en de vloedgolven voor deze eilanden zeer bedreigend. Zware regenval kan zeker in een gebied met hoogteverschillen landverschuivingen en modderstromen veroorzaken. De situatie wordt nauwlettend door het KNMI in de gaten gehouden. Bulletins over de situatie en de verwachting voor de komende uren en dagen zijn te vinden op de KNMI-website voor Caribisch Nederland.

Er worden vloedgolven verwacht vanuit zuidwestelijke richting, die voor problemen kunnen zorgen. De overheersende winden in het Caribisch gebied zijn vanwege de passaat noordoostelijk, waardoor de meeste bebouwing, de havens en hotels aan de beschutte zuidkant van de eilanden liggen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: