maandag, 11. september 2017 - 9:19 Update: 11-09-2017 18:01

Live: Afzwakkende orkaan Irma boven Florida, bijna 6 miljoen huishoudens zonder stroom

Orkaan Irma zwakt af boven Florida
Foto: NASA
Miami

Orkaan Irma begint maandag boven Florida langzaam in kracht af te nemen naar categorie 1. Het oog van de orkaan bleef oostelijk van Tampa, waardoor de schade in het stedelijk gebied waarschijnlijk minder groot is dan werd gevreesd.

Geen water en stroom

Wel wordt er in de kustgebieden gewaarschuwd voor een stormvloed als gevolg van de kerende wind. De autoriteiten waarschuwen dat het water op sommige plekken wel tot 4,5 meter kan stijgen. Op dit moment zitten in het zuidwesten van Florida zo'n 5,8 miljoen huishoudens zonder water en stroom. De vliegvelden van Tampa, Orlando en Miami zijn gesloten.

Avondklok

Op verschillende plekken is een avondklok ingesteld. Daar is het verboden op straat te zijn in het donker. Ook komen er berichten binnen van plunderingen.

Zo'n 160.000 mensen hebben hun toevlucht gezocht in hoger gelegen veilige plekken, om het verloop van de storm af te wachten. Het oog van de orkaan is rond 07.00 uur (Nederlandse tijd) ten oosten van St. Petersburg getrokken.

Bijna 50 miljard dollar schade 

Op zijn pad richting de VS, onder meer over Sint-Maarten, heeft orkaan Irma al zeker 40 dodelijke slachtoffers gemaakt. Tien daarvan vielen op Cuba. President Trump heeft de orkaan tot nationale ramp uitgeroepen. Volgens eerste schattingen bedraagt de aangerichte schade in Florida 49 miljard dollar. 

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):