dinsdag, 12. september 2017 - 14:05 Update: 12-09-2017 14:12

Rotterdamse ronselaars drugskoeriers naar België voor de rechter

Ronselaars drugskoeriers naar België voor de rechter
Foto: SXC
Rotterdam

Voor de rechtbank in Rotterdam staan binnenkort twee mannen terecht die ervan worden verdacht runners van drugs naar België te hebben georganiseerd. De mannen werden in juni aangehouden. In het onderzoek waren ook nog enkele verdachten voortvluchtig. Het afgelopen weekeinde is een van hen, een 25-jarige man uit Roosendaal, in Spanje aangehouden.

De mannen kwamen in beeld in een eerder onderzoek waarbij minderjarige drugskoeriers werden ingezet in België. Tegen een betrekkelijk geringe vergoeding lieten minderjarige jongens zich inhuren om cocaïne of heroïne af te leveren in België. Zeker 20 minderjarige jongens werden zo al aangehouden in de eerste helft van 2016.

Via een al bekend telefoonnummer werden de in juni aangehouden ronselaars, die gebruik maakten van meerderjarige jonge mannen, ontdekt. Overigens waren deze meerderjarige koeriers wel meestal afkomstig uit zwakkere sociale milieus of jeugdinstellingen. Via via, met als startpunt meestal Rotterdam-Zuid, werden ze geronseld.

In het onderzoek is intensief samengewerkt met de Belgische federale politie, verschillende parketten in België, en Belgische gemeenten, en met de politie en het OM in zuidelijk Nederland en het Landelijk Parket.

Met jeugdinstellingen en scholen in Rotterdam is inmiddels contact gelegd om bevindingen uit het onderzoek te delen, en problemen te kunnen signaleren. De jongeren zijn inmiddels berecht en worden begeleid door (justitiële) ketenpartners. Ook in België zijn aanhoudingen verricht (zie het persbericht van de politie en gemeente van Sint-Truiden).

De eerste – pro forma – zitting is op 20 september. Dan staan een 21-jarige man uit Roosendaal en een 23-jarige Rotterdammer terecht. Van de in Spanje aangehouden man is de overlevering gevraagd. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden verwacht.

Categorie:
Provincie: