dinsdag, 12. september 2017 - 14:55

OM eist 9 jaar cel tegen jihadist in Syrië

OM eist 9 jaar cel tegen jihadist in Syrië
Foto: SXC
Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 9 jaar geëist tegen een 26-jarige Nederlander die zich in 2014 aansloot bij een terroristische organisatie in Syrië.

De man was op de hoogte van de strafzaak tegen hem. Hij had aan familie en de politie aangegeven nooit meer terug te komen. Hij zou er van uitgaan dat hij een martelaar wordt op het slagveld. Er was op de terechtzitting geen advocaat aanwezig. De rechtbank behandelde de strafzaak bij verstek.

Schending mensenrechten

De man bevindt zich volgens eigen zeggen in het noordwesten van Syrië, dicht tegen de Turkse grens. Hij zou zich hebben aangesloten bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie die gelinkt is aan Al Qaida. Jabhat al-Nusra heeft meerdere zelfmoordaanslagen opgeëist in Syrië en maakt zich daarnaast schuldig aan ernstige schending van mensenrechten, waaronder martelingen, ontvoeringen, executies en steniging.

Dat de verdachte was uitgereisd werd bij het OM bekend door informatie van de AIVD. Hij zou volgens de inlichtingendienst een leidinggevende rol hebben bij een jihadistische strijdgroep. In een afgeluisterd telefoongesprek met zijn vader zei de verdachte: “Wij zijn hier gelukkig. Wij helpen de armen. Wij beschikken over wapens. Wij bestrijden de kafirs, de misdadigers en de vijanden van het geloof.”

In het strafrechtelijk onderzoek kwam naar voren dat de uitgereisde jihadist betrokken is bij de invoering van de shariawetgeving en mensen bestraft die deze regels overtreden. Ook is hij mogelijk betrokken bij het doden van twee homoseksuele mannen.

Zorgwekkend

De officieren van justitie bij het Landelijk Parket onderstreepten voor de rechtbank dat het zorgwekkend is wanneer mensen denken dat ze andersdenkenden en afvalligen mogen doden in naam van hun godsdienst. “Van de straf dient een afschrikwekkende werking uit te gaan, in ieder geval aan degenen die het voornemen hebben om af te reizen naar het strijdgebied.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):