vrijdag, 15. september 2017 - 18:09 Update: 15-09-2017 18:19

Om eist 7 jaar cel en TBS met dwang voor doodslag eigen vrouw

Om eist 7 jaar cel en TBS met dwang voor doodslag eigen vrouw
Foto: Archief EHF
Rijswijk

Vrijdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) tegen een 45-jarige man uit Rijswijk, die in juli vorig jaar zijn vrouw doodstak, 7 jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist. Dit heeft het OM vrijdag bekendgemaakt.

14 messteken

Hij stak in de keuken 14 keer op haar in met een mes, onderwijl waren de drie jonge kinderen van het stel ook in huis. Met haar eis wijkt de officier van justitie af van het advies van de deskundigen.

Steeds vreemder gedrag

Het stel woonde sinds 2003 samen, sinds 2012 in Rijswijk. De laatste maanden voor de steekpartij wordt het gedrag van de man steeds vreemder: hij is in de war, doet vreemde dingen en lijkt agressiever te worden. De huisarts vermoedt een psychose en verwijst hem door naar een psychiater, terwijl zijn partner steeds banger voor hem wordt. Ze slaapt met haar spijkerbroek aan, met daarin 50 euro en haar paspoort, zodat ze in geval van nood meteen kan vluchten.

Fatale steekpartij

De omgeving van de man merkt dat hij ziek is, zijn broers nemen hem daarom al 's nachts in huis. Een paar dagen voor de steekpartij is er een intake voor psychiatrische hulp, kort erop zou een gesprek met de psychiater volgen. Maar wanneer verdachte op 14 juli 2016 's ochtends weer thuiskomt, loopt een ruzie met zijn partner uit op de fatale steekpartij. Een buurvrouw hoort het gegil van de vrouw en ziet van over de schutting bijna alles gebeuren.

Paranoïde waanstoornis

De deskundigen rapporteren dat de man lijdt aan een paranoïde waanstoornis. Daardoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie neemt die conclusie over. Maar het advies om TBS met voorwaarden op te leggen -omdat verdachte bereid zou zijn zich te laten behandelen- daarin kan ze zich niet vinden.

'Niet haalbaar'

TBS met voorwaarden is een lichtere vorm dan TBS met dwang, gebaseerd op bereidheid van een verdachte om mee te werken aan zijn behandeling. Hoewel er zestien zeer strikte voorwaarden aan zijn verbonden, vindt de officier van justitie dit niet haalbaar en het gevaar voor de maatschappij te groot. 

Kans op herhaling groot

Er is sprake van een te ernstig delict en de kans op herhaling wordt bij verdachte hoog ingeschat. Daarnaast lijkt er onvoldoende behandelmotivatie en is het de vraag of hij zich aan de voorwaarden zal gaan houden. Bovendien toont hij te weinig ziektebesef.

Veiligheid maatschappij

'Bij TBS met voorwaarden is veel eerder sprake van terugkeer in de samenleving en vindt een groot deel van de behandeling niet binnen de muren van een instelling plaats', aldus de officier van justitie. 'Dit acht ik in deze zaak niet verantwoord. De veiligheid van de maatschappij moet voorop staan.'

Gesloten inrichting

Het Openbaar Ministerie eist dan ook een gevangenisstraf voor de duur van 7 jaar en TBS met dwangverpleging. Dat betekent dat de man zich in een gesloten inrichting moet laten behandelen, totdat hij naar het oordeel van de behandelaars geen gevaar meer vormt voor zichzelf of zijn omgeving. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):