dinsdag, 19. september 2017 - 10:33 Update: 19-09-2017 16:52

Vrouwen gaan vrijdag ''plastest'' doen op urinoir Leidseplein

Vrouwen doen vrijdag ''plastest'' op urinoir Leidseplein
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Honderden vrouwen zijn het ''gezeik'' over wildplassen zat en gaan komende vrijdag massaal proberen om in een urinoir te plassen op het Leidseplein.

Het gaat om een ludieke Facebookactie die in het leven is geroepen nadat de kantonrechter gisteren in een rechtszaak bepaalde dat vrouwen best in een urinoir kunnen plassen.

''Volgens de rechter moeten vrouwen ook maar in het urinoir plassen. Tijd om dat eens te proberen. Proberen ja, want ik vraag me echt af hoe dat werkt. Met mijn billen onder de rand uitsteken terwijl half dronken Amsterdam in de buurt loopt? Op een plaskruis gaan zitten? Ik ben benieuwd wat de rechter in gedachten had...''

Geerte Piening was een rechtszaak gestart nadat ze een boete kreeg voor wildplassen nabij het Leidseplein. Ze ging in verweer omdat volgens haar te weinig openbaar toiletten zijn voor de vrouwen. De rechter stelde haar betoog gisteren in het ongelijk. De rechter vindt dat een wildplasverbod voor iedereen geldt.  "Al zijn er wel veel te weinig wc's voor vrouwen, maar je kan ook in een urinoir plassen."

Voor veel vrouwen is deze uitspraak de ''druppel die de wc doet overlopen''. Inmiddels hebben zich al ruim 250 vrouwen zich aangemeld voor het ''plastest''. Nog eens 1400 zijn geïnteresseerd. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: