vrijdag, 22. september 2017 - 8:07

Vereniging Eigen Huis: NHG-premie moet omlaag

Vereniging Eigen Huis: NHG-premie moet omlaag
Foto: Archief EHF
Amersfoort

De premie voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) moet omlaag, vindt Vereniging Eigen Huis. Sinds 2013 betaalt de koper bij het afsluiten 1% van het hypotheekbedrag voor de zekerheid die de NHG biedt. Die prijs is te hoog omdat het schaderisico is gehalveerd. Het vermogen van het waarborgfonds is in 10 jaar tijd ruim verdubbeld door de groei van het aantal hypotheken met NHG en door hoge premie-inkomsten. In een brief aan de NHG en Minister Plasterk roept de vereniging op om de premie met ingang van 2018 fors te verlagen.

Koper betaalt vooral oplopend garantievermogen

Het garantievermogen van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) is 10 jaar tijd gegroeid van 407 miljoen in 2007 tot meer dan € 1 miljard in 2017 en stijgt volgens prognoses door tot € 1,5 miljard in 2022. Aan de andere kant zorgen het herstel van de economie en de woningmarkt er voor dat het verzekerd risico van de NHG tussen 2015 en 2016 halveerde van € 18 miljard naar € 9 miljard. “De premie voor hypotheken met NHG kan daarom flink omlaag. De omvang van de reserves in relatie tot de risico’s biedt hiervoor méér dan voldoende ruimte” zegt Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

Rob Mulder: “op dit moment is NHG voor veel mensen gewoon te duur. We horen dan ook steeds vaker dat starters deze hypotheekzekerheid vanwege de hoge premie links te laten liggen”. Bij een hypotheek van € 225.000 gaat het om een bedrag van € 2.250. Omdat de maximale hypotheek volgend jaar niet hoger mag zijn dan de woningwaarde moeten alle bijkomende kosten, waaronder de NHG-premie, met eigen geld worden betaald.

Kopen zonder NHG slecht advies

Starters krijgen soms het advies om af te zien van de NHG-borg als de hoogte van de premie een probleem vormt. Daar zijn flinke risico’s aan verbonden. Met name in de eerste jaren zijn hun woonlasten relatief hoog, is de hypotheekschuld nog nauwelijks gedaald en biedt NHG belangrijke zekerheden bij calamiteiten die zich in een mensenleven kunnen voordoen. Als de woning daardoor noodgedwongen moet worden verkocht, neemt NHG een eventuele restschuld over. Bovendien wordt kopers een lagere rente onthouden als een hypotheek zonder NHG wordt geadviseerd. Dit rentevoordeel kan oplopen tot 0,7%. Hypotheken tot € 247.450 komen in aanmerking voor NHG-garantie.

Categorie:
Provincie: