woensdag, 4. oktober 2017 - 19:23 Update: 04-10-2017 21:14

Ouders die huis kopen voor kind strijken honderden euro's huurtoeslag op

Ouders die huis kopen voor kind strijken honderden euro's huurtoeslag op
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amersfoort

Ouders die een woning kunnen kopen voor hun kind, kunnen via een handige truc honderden euro’s huurtoeslag opstrijken. Dit blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuws. Hoewel de constructie legaal is, vinden Tweede Kamerleden het asociaal en willen een einde aan de constructie.

Ouders kopen een woning en verhuren deze vervolgens aan hun kind. Hierdoor kan het kind bij de belastingdienst huurtoeslag aanvragen. De ouders mogen zelf bepalen wat de hoogte is van de huurprijs. Hierdoor kunnen de kinderen een flink bedrag aan huurtoeslag krijgen.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen gebruik maken van de truc. Door de lage rentestand bij de banken is het voor rijkere ouders lucratief om een huis te kopen en te verhuren aan hun kind. De Consumentenbond en notarissen voorzien ouders van de nodige tips. Door slim de huurprijs te berekenen kan een kind de maximale toeslag ontvangen. De consumentenbond voegt hier aan toe dat het huurbedrag belastingvrij terug geschonken kan worden aan de kinderen.

Tweede Kamerleden zeggen af te willen van de constructie. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zegt tegenover het RTL Nieuws: ‘Dit is misbruik van sociale regelingen. Huurtoeslag is bedoeld om je huis te financieren en niet om via een constructie, via schenkingen, de schatkist te plunderen. Daar moet echt een einde aan komen.’

Categorie:
Provincie: