vrijdag, 6. oktober 2017 - 14:39 Update: 06-10-2017 14:44

Beroep Turkse minister Kaya niet-ontvankelijk verklaard door rechter

Beroep Turkse minister Kaya niet-ontvankelijk verklaard door rechter
Foto: Archief EHF
Haarlem

De bestuursrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft vrijdag het beroep van de Turkse minister Kaya niet-ontvankelijk verklaard. 'Aan een inhoudelijke beoordeling van de gebeurtenissen komt de rechtbank niet toe', zo laat de rechtbank vrijdag weten.

Bijeenkomst Rotterdam

De Turkse minister Kaya voor Familiezaken en Sociaal Beleid kwam op 11 maart 2017 vanuit Duitsland naar Nederland. Zij was van plan om in het gebouw van het Turkse consulaat-generaal in Rotterdam te spreken op een bijeenkomst over het referendum over het wijzigen van de Turkse grondwet van 16 april 2017. 

Uitgezet naar Duitsland

In de buurt van het consulaatsgebouw is zij tegengehouden door de politie. Volgens minister Kaya is zij die nacht door de politie uitgezet naar Duitsland. Minister Kaya heeft deze zaak vervolgens aan de bestuursrechter voorgelegd.

Geen belang bij een inhoudelijke beoordeling

Volgens de rechtbank heeft minister Kaya geen belang bij een inhoudelijke beoordeling van haar beroep. Het doel van haar komst naar Nederland was te spreken over het Turkse referendum van 16 april 2017. Dat doel kan nu niet meer worden bereikt met een rechterlijke uitspraak. 

Minister Kaya heeft verder niet concreet gemaakt in welke zin sprake is geweest van een publiekelijke afwijzing van haar persoonlijke gedrag. Ook daarin is geen belang bij inhoudelijke beoordeling gelegen. Verder heeft minister Kaya niet duidelijk gemaakt dat zij schade heeft geleden. 

Dat minister Kaya geen nationaal rechtsmiddel onbenut wil laten, maakt evenmin dat zij belang heeft bij een inhoudelijke beoordeling van haar beroep. Tegen de uitspraak van de rechtbank kan hoger beroep worden ingesteld bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):