vrijdag, 17. november 2017 - 18:05 Update: 17-11-2017 18:15

Celstraffen geëist voor neersteken ex-verdachte Puttense moordzaak

Celstraffen geëist voor neersteken ex-verdachte Puttense moordzaak
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zutphen/Putten

Vrijdag heeft de officier van justitie voor de meervoudige kamer van de rechtbank Zutphen onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist tegen een 25-jarige man en een 19-vrouw, die op 9 juni van dit jaar in Putten een automobilist zwaar verwondden met een mes. De man hoorde 9 jaar cel tegen zich eisen en voor de vrouw vindt het Openbaar Ministerie (OM) een gevangenisstraf van 4 jaar passend.

Brand gesticht

Volgens het OM heeft het stel op 9 juni onder invloed van drank en drugs veel leed toegebracht aan de slachtoffers en onrust veroorzaakt in Putten. Eerst zou de man brand hebben gesticht in een kamer van de woning aan de Poolseweg, waar het stel verbleef. Het tweetal sloeg op de vlucht, waarbij een ruit werd ingegooid. Vervolgens probeerden de twee een automobiliste te laten stoppen. Toen deze vrouw doorreed, werd haar auto met een mes bekrast.

Ex-verdachte Puttense moordzaak

Een man uit Putten, die later de ex-verdachte van de Puttense moordzaak bleek te zijn, en zijn tienerdochter stopten wel voor het tweetal, dat langs de kant van de weg stond te zwaaien en in paniek leek. Het stel wilde naar het politiebureau gebracht worden. De man en zijn dochter hebben hun hulpvaardigheid zwaar moeten bekopen, aldus de officier van justitie. De man werd zonder enige aanleiding met een mes gestoken. Zijn dochter werd ook belaagd, maar kon bijtijds de auto uit vluchten.

De gevolgen voor de slachtoffers zijn enorm, zo betoogde de officier. Dat bleek ook uit de slachtofferverklaringen. De man zal mogelijk niet volledig herstellen van het letsel dat hij heeft opgelopen. Zijn dochter heeft gezien hoe haar vader werd gestoken en moest vervolgens zelf op de vlucht.

'Afgrijselijk verhaal'

'Hij wilde zijn kinderen leren open en eerlijk te zijn, hij wilde het goede voorbeeld geven door iemand te helpen. Een mooi en te waarderen gebaar, dat hij bijna met zijn leven moest bekopen', aldus de officier van justitie in het requisitoir. 'Maar voor ons allemaal, zeker voor de inwoners van Putten, is dit een afgrijselijk verhaal. De gedachte dat je zo gestraft wordt voor een daad van vriendelijkheid roept ongeloof op en versterkt gevoelens van onveiligheid.'

Psychose

De man wordt een poging doodslag op zowel de vader als de dochter verweten. Ook de brandstichting en de vernieling van de ruit en de auto rekent het OM de mannelijke verdachte aan. Volgens deskundigen is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Tijdens het plegen van de strafbare feiten zou hij in een psychose hebben verkeerd.

De officier houdt hier rekening mee in de strafeis, maar wijst er ook op dat verdachte zelf verantwoordelijk is voor het drank- en drugsgebruik. Alles afwegende vindt de officier voor de 25-jarige man een gevangenisstraf van 9 jaar passend.

De vrouw kan volgens de officier van justitie medeplegen van de poging doodslag op de vader worden verweten. Over haar psychische gesteldheid zijn geen rapportages beschikbaar. Voor de 19-jarige vrouw vindt de officier 4 jaar celstraf passend. De rechtbank Gelderland, locatie Zutphen, doet op 30 november uitspraak.