vrijdag, 9. februari 2018 - 20:17

Rechter de bak in voor laten oppakken schoonzoon en broer

Rechter de bak in voor laten oppakken schoonzoon en broer
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De rechtbank Den Haag heeft vrijdag een gevangenisstraf van 5,5 jaar opgelegd aan een voormalige Iraakse rechter. De 70-jarige verdachte had in 2010 valse arrestatiebevelen laten uitgaan voor zijn schoonzoon en diens oudste broer.

Tussen de voormalige rechter en zijn schoonzoon was een conflict ontstaan toen deze wilde scheiden van de dochter van de verdachte. De rechtbanknoemde de gedragingen van de verdachte zeer ernstig.

Het is volgens de rechtbank verwerpelijk dat de verdachte als rechter van het Iraakse Hoge Strafhof misbruik heeft gemaakt van zijn ambt door een familiegeschil te beslechten met valse arrestatiebevelen. De rechtbank woog ook mee dat de voormalige rechte de internationale betrekkingen tussen Nederland en Irak op het spel heeft gezet.

Gevangenneming

De rechtbank volgde in de strafoplegging de eis van de officieren van justitie van het landelijk parket. Vanwege de lange duur van de strafvervolging compenseerde de rechtbank de eis van het OM van 6 jaar met een aftrek van de straf van 6 maanden.

De rechtbank beval ook de onmiddellijke gevangenneming van de veroordeelde man. De parketpolitie begeleidde hem vervolgens door een zijuitgang naar de cel.

Categorie:
Provincie: