zaterdag, 21. april 2018 - 14:40 Update: 21-04-2018 15:22

Extreem-rechtse actiegroep kraakt woning naast panden uitgeprocedeerde asielzoekers

Extreem-rechtse actiegroep kraakt woning naast panden uitgeprocedeerde asielzoekers
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here die verschillende panden hebben gekraakt in Amsterdam-Oost hebben er nieuwe buren bijgekregen.

In dezelfde straat, de Rudolf Dieselstraat, heeft nu ook Actiegroep Indentitiar Verzet een pand gekraakt. Dit meldt AT5 zaterdag. De actiegroep laat aan de omroep weten: 'Sinds deze morgen hebben wij een pand in gebruik genomen in de Rudolf Dieselstraat. Wat illegalen mogen, mogen wij ook natuurlijk.' Identitair Verzet liet al eerder van zich horen. Zo klommen ze onder meer met bivakmutsen en spandoeken op een islamitische school. De teksten op het spandoeken luidden: 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten.' En:'Salafisten niet welkom'.

Identitair Verzet wil het pand gebruiken om 'activiteiten te organiseren in en voor de wijk', zo melden ze in een persbericht. Het pand moet gezien worden als een cultureel centrum voor elke Nederlander. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er niet echt sprake van een kraak. 'In het pand zitten bewoners met een tijdelijk huurcontract en zij hebben vrienden uitgenodigd om er te verblijven.' De leden van de actiegroep stellen twee eisen. Namelijk dat de uitgeprocedeerde asielzoekers opgesloten worden in afwachting van uitzetting en dat ‘iedereen die steun verleend aan deze illegalen wordt vastgezet voor medeplichtigheid aan een criminele activiteiten’.”