woensdag, 25. april 2018 - 17:30 Update: 25-04-2018 17:55

Roken in buitenzwembaden Amsterdam taboe

Roken in buitenzwembaden Amsterdam taboe
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Vanaf zaterdag 28 april, wanneer alle buitenzwembaden in Amsterdam open gaan, zijn alle gemeentelijke zwembaden rookvrij. 'Roken is alleen nog toegestaan op de daarvoor aangewezen plek. Een plek buiten het zicht van kinderen. Deze maatregel maakt onderdeel uit van het plan om ervoor te zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien', zo meldt de gemeente Amsterdam woensdag.

Rookvrije ligweides

De gemeente Amsterdam neemt diverse maatregelen om ervoor te zorgen dat kinderen zo min mogelijk in contact komen met roken. Eén van deze maatregelen is de rookvrije ligweides. Wethouder Eric van der Burg, Zorg en Sport: 'In Amsterdam zetten wij ons in voor een gezonde omgeving. Roken in de openbare ruimte past hier niet bij. 

Veel kinderen in zwembaden

Amsterdam zet al in op rookvrije ponten op het IJ en heeft zich aangesloten bij de aanklacht tegen de tabaksindustrie. Zwembaden zijn bij uitstek een plek waar veel kinderen komen om te sporten en te spelen. Roken op het terrein van het zwembad is daarom vanaf deze zomer alleen nog maar toegestaan op de daarvoor aangewezen plek.

Rookvrije Generatie

Voorkomen dat jongeren beginnen met roken is één van de speerpunten van de gemeente Amsterdam. Amsterdam sloot zich vorig jaar aan bij de beweging van de Rookvrije Generatie, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. De helft van de jongeren die start met roken, zal dit zijn verdere leven blijven doen.

Categorie:
Provincie: