vrijdag, 27. april 2018 - 15:46 Update: 27-04-2018 16:10

Staking bagagepersoneel zorgt voor vertragingen op Schiphol

Staking bagagepersoneel zorgt voor vertragingen op Schiphol
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Schiphol

Vrijdagmiddag en -avond houden medewerkers van bagage-afhandelbedrijven Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport werkonderbrekingen op Schiphol. 'Dit betekent dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen', zo waarschuwt vakbond FNV.

Stukgelopen CAO-onderhandelingen

Het werk wordt neergelegd tussen 17:00 en 17:45 uur bij de 3 bedrijven bij Platform (laden en lossen vliegtuigen) en bij de bagageafhandeling. Daarnaast houden de passagemedewerkers van de 3 bedrijven stiptheidsacties tussen 17:00 en 19:00 uur. De afzonderlijke cao-onderhandelingen met de 3 afhandelbedrijven zijn stuk gelopen op loon, werkdruk en roosters. Vorige week dinsdag hielden de medewerkers stiptheidsacties, maar de werkgevers blijven onwillig om samen met de FNV te komen tot een sterkere marktpositie en kwaliteitsverbetering van de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. 

Ultimatum

‘We betreuren de overlast voor reizigers, maar we hebben de bedrijven ruim op tijd ingelicht. Helaas hebben onderhandelingen, het stellen van een ultimatum en het houden van stiptheidsacties niet tot resultaat geleid. We kunnen niet anders dan overgaan tot werkonderbrekingen’, aldus Asmae Hajjari van FNV Luchtvaart.

Personeel dupe van concurrentiestrijd

De FNV constateert dat de loonontwikkeling van de medewerkers bij Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport soms jaren stilstaat of achterblijft bij de inflatie, met koopkrachtverlies tot gevolg. De strategie van prijsconcurrentie en bezuinigen op personeelskosten leidt ook tot toenemende werkdruk voor de 1.650 medewerkers bij de afhandelbedrijven.

Korte termijnstrategie

‘De afhandelbedrijven kijken niet verder dan dat hun neus lang is. Ze volharden in een korte termijnstrategie van concurrentie op prijs en tarief. Wat ons betreft een heilloze weg waar wij de dupe van zijn’, reageert Ton Kukler, medewerker op de bagageafdeling van Swissport. 

‘We roepen onze werkgevers op om te stoppen met de race naar beneden en in te gaan op onze eisen’, vult Stephan Nemchik aan die werkt bij Menzies Aviation Passage. ‘We willen een loonsverhoging van 3% met een minimum van 75 euro per maand, minder werkdruk door meer mensen in dienst te nemen, meer vaste contracten en gezondere werkroosters. Dat is in het belang van alle medewerkers, de werkgevers én Schiphol.’

Stop de race naar beneden op Schiphol

Schiphol is de meest geliberaliseerde luchthaven van Europa. Dat leidt tot hevige concurrentie tussen afhandelaars. Tezamen met de druk op de ticketprijzen bij de luchtvaartmaatschappijen, staan de tarieven bij de afhandelaars onder enorme druk. Die bedrijven - zoals Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport - willen dat oplossen door te bezuinigen over de ruggen van hun medewerkers. Dat moet stoppen. De FNV eist van de afhandelbedrijven, de luchtvaartmaatschappijen en Schiphol dat de race naar beneden wordt gestopt en er échte banen worden gecreëerd.

Categorie:
Provincie: