zaterdag, 28. april 2018 - 10:21 Update: 29-04-2018 11:18

AIVD tipte Den Haag om omstreden financier As Soennah-moskee

AIVD waarschuwde gemeente Den Haag voor omstreden financier moskee
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Vorig jaar is de gemeente Den Haag vertrouwelijk geïnformeerd door de inlichtingendienst AIVD over een omstreden financier van de As Soennah-moskee.

Volgens de inlichtingendienst krijgt het islamitische centrum steun van een Koeweitse liefdadigheidsinstelling die in verband wordt gebracht met terrorisme. Dat bevestigen verschillende bronnen onafhankelijk van elkaar aan NRC en Nieuwsuur. De investeerder zou Revival of Islamitic Heritage Society (RIHS) zijn. In een reactie zegt de Haagse burgemeester Pauline Krikke in de Telegraaf: 'Als het klopt dat de Haagse As Soennah Moskee daadwerkelijk gefinancierd wordt door een omstreden Koeweitse investeerder, dan is dat "zeer ernstig en zeer zorgwekkend".'

Van de geldschieter RIHS staan twee buitenlandse vestigingen op de Amerikaanse terroristenlijst. De hoofdvestiging in Koeweit stond tot juli 2015 op die lijst, maar is daar om een onbekende reden vanaf gehaald. RIHS financiert in meer dan 50 landen voornamelijk salafistische scholen en moskeeën.

Achterhouden informatie

Afgelopen woensdag meldden Nieuwsuur en NRC dat het ministerie van Sociale Zaken en Integratie vorig jaar informatie over moskeefinanciering heeft achtergehouden voor gemeenten, met name gegevens over geld uit Saudi-Arabië. Zowel NRC als Nieuwsuur mocht een vertrouwelijk document van de veiligheidsdiensten inzien, waarin de As Soennah-moskee wordt beschuldigd van het spreken met 'een gespleten tong'. Uit het document zou blijken dat er in de moskee nog altijd radicale preken worden gehouden. Moslims die breken met hun geloof zouden de doodstraf verdienen en ook zou vrouwenbesnijdenis worden aangeraden.

Geen invloed

De As Soennah moskee kwam vrijdagmiddag met een persverklaring. De moskee zegt dat het de overheid heeft ingelicht over haar ontvangen giften, en benadrukt dat er op "geen enkele wijze" invloed wordt uitgeoefend door buitenlandse financiers. Moskeebestuur: 'Sterker nog, er is expliciet met de weldoeners afgesproken dat de Stichting as-Soennah op geen enkele wijze bemoeienis duldt.'