woensdag, 9. mei 2018 - 9:17 Update: 09-05-2018 9:20

FNV: DSM-medewerkers in actie na uitblijven goed loonbod

Mocht de directie geen gehoor geven aan de eisen van de medewerkers, dan sluiten de vakbonden verdere acties in de toekomst niet uit.
Foto: Archief FBF.nl
Heerlen

Medewerkers van DSM zijn verbolgen over het feit dat de directie van DSM nog steeds geen goede loonafspraken wil maken in de nieuw af te spreken cao.

Na inmiddels 5 onderhandelingsrondes blijft de directie vasthouden aan een magere loonsverhoging van 3% voor 1,5 jaar, voor de 3.700 DSM'ers. Vakbonden zijn vandaag samen met leden een handtekeningenactie gestart om de directie op andere gedachten te brengen.

Ingrid van Pinxteren, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Er is boosheid onder de medewerkers van DSM. Zij zien dat het geld, niet over de plinten, maar zelfs over de lambrisering klotst; er werd een winst van bijna 2 miljard geboekt in 2017. Voor het eerste kwartaal van 2018 is de winst met 55% gestegen naar maar liefst 535 miljoen euro. DSM-topman Feike Sijbesma ontving vorig jaar een bijstorting van 2 miljoen euro voor zijn pensioen. Maar voor de medewerkers komt DSM niet verder dan een mager loonbod en de afschaffing van de optieregeling tegen geringe compensatie. Hieruit blijkt maar weer eens dat DSM het vooral voor haar aandeelhouders goed wil regelen en niet voor haar eigen medewerkers. Dat we in een klimaat van zulke voortvarendheid in actie moeten komen, is echt bedroevend. De DSM-directie zou zich moeten schamen.’

Vakbonden en medewerkers willen een structurele loonsverhoging van 3,25% op 1 juli 2018 in een cao van 12 maanden (looptijd: 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018) en volledige compensatie van de gemiste eerste zes maanden in de vorm van een eenmalige uitkering. Ook willen ze dat de optieregeling blijft bestaan. Van Pinxteren: ‘De medewerkers willen deze populaire regeling graag houden en dat is ook onze inzet, maar DSM wil er per se vanaf. Daarom is er een werkgroep aan de slag geweest. Het advies van de werkgroep luidt dat als de optieregeling al moet worden afgeschaft, dat die dan het beste kan worden omgezet in een werknemersdividend. DSM heeft hier geen oren naar en volgt alleen adviezen op die in haar straatje passen.’

Woensdag 9 mei om 14.00 uur vindt de algemene aandeelhoudersvergadering van DSM plaats in Heerlen. Op deze dag lanceren de vakbonden FNV Procesindustrie, CNV Vakmensen, De Unie en Synergo VHP een handtekeningenactie voor een goede cao. De handtekeningen worden eind mei aangeboden aan de directie.

Mocht de directie geen gehoor geven aan de eisen van de medewerkers, dan sluiten de vakbonden verdere acties in de toekomst niet uit.


 

Categorie:
Provincie: