dinsdag, 15. mei 2018 - 13:32

Verdachte vernielen ruiten koosjer restaurant Amsterdam opnieuw vast

Verdachte vernielen ruiten koosjer restaurant Amsterdam opnieuw vast
Foto: Bon
Amsterdam

De 29-jarige man die ervan wordt verdacht op 7 december vorig jaar de ruiten van een Israëlisch koosjer restaurant in Amsterdam-Zuid te hebben ingeslagen en vervolgens een Israëlische vlag te hebben gestolen, zit opnieuw in voorlopige hechtenis. De Raadkamer van de Amsterdamse rechtbank heeft vandaag de gevangenneming bevolen omdat de man zich niet aan de schorsingsvoorwaarden hield die de rechter hem in eerdere instantie had opgelegd.

Tijdens de zitting van 20 december had de rechtbank de gevangenneming van de man bevolen en direct geschorst onder bijzondere voorwaarden om te verzekeren dat hij zou meewerken aan psychologisch en psychiatrisch onderzoek. De rechtbank heeft toen onder meer reclasseringscontact als voorwaarde opgelegd. Omdat de man tot tweemaal toe niet is verschenen op een oproep van de reclassering heeft hij die schorsingsvoorwaarde overtreden. Daarom heeft de politie de man afgelopen zaterdag aangehoudenen heeft de officier van justitie vandaag de opheffing van de schorsing gevorderd.

Op 11 juli zal de zaak inhoudelijk worden behandeld door de meervoudige kamer van de rechtbank. Dan zal ook de officier van justitie zijn requisitoirhouden en de strafeis formuleren. De grote beroering die de daad heeft veroorzaakt en het discriminatie-aspect - het feit dat de man ervan verdacht wordt gericht geweld te hebben gebruikt tegen een Israëlisch restaurant en gericht een Israëlische vlag te hebben gestolen - werkt strafmaat-verhogend in vergelijking met een ‘gewone’ diefstal of vernieling. Het OM zal tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak dan ook fors rekening houden met deze context waarbinnen de vernieling en diefstal hebben plaatsgevonden.