zaterdag, 26. mei 2018 - 9:44 Update: 27-05-2018 9:05

Vader Anne Faber: dood dochter gevolg van falen rechtsgang

Vader vermoorde Anne Faber haalt in open brief uit naar gerechtshof
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Wim Faber, de vader van de in september vermoorde Anne Faber, vindt dat zijn dochters dood het gevolg is van het 'falen van de rechtsgang'.

Open brief

In een open brief die zaterdag in de Volkskrant wordt gepubliceerd roept hij de voorzitter van het gerechtshof in Arnhem ter verantwoording. 'De verkrachting van en de moord op Anne had voorkomen moeten en kunnen worden', stelt hij na eigen onderzoek. Volgens Faber heeft het hof aanwijzingen die duiden op een psychische stoornis bij verdachte Michael P. genegeerd en heeft het hof geen duidelijke motivering gegeven over zijn strafvermindering in hoger beroep. Wim Faber stelt dat er volop signalen waren dat P. gestoord was. 

Faber roept raadsheer ter verantwoording

In 2011 werd Michael P. veroordeeld voor verkrachting van twee minderjarige meisjes. De rechtbank legde hem een straf van 16 jaar op, maar in hoger beroep verlaagde het hof de straf met vijf jaar en legde P. ook geen tbs op. Daardoor kon P. vorig jaar vrij rondlopen op straat. Hij verkrachtte en vermoorde toen de 25-jarige Anne Faber. Wim Faber verwijt het hof een gebrek aan kritische houding. Het recidiverisico was 'torenhoog', maar het gerechtshof 'leunde achterover'. Faber is ook boos over het feit dat het gerechtshof zich neergelegde bij de vaststelling van het Pieter Baan Centrum. Het Pieter Baan Centrum stelde namelijk dat er geen onderzoek kon plaatsvinden omdat P. medewerking weigerde.

Beschermen van de samenleving

In de brief richt Faber zich hierover tot raadsheer Rinus Otte, die inmiddels in de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie zit: ‘Ik stel vast dat het gerechtshof de doelen van de strafrechtspleging, namelijk het voorkomen van herhaling en het beschermen van de samenleving, uit het oog heeft verloren'. En: '‘Ik acht u, als voorzitter van het hof, in belangrijke mate verantwoordelijk voor het falen van de rechtsgang van destijds, en ik vind dat u uw huidige functie als procureur-generaal moet neerleggen in het belang van de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de rechtspraak.’

Dna P. op Anne's jas

Anne Faber  verdween in september tijdens een fietstocht in de omgeving van Baarn. Na twee weken werd haar lichaam in Zeewolde gevonden. Dit op aanwijzen van verdachte Michael P..  Anne Faber, die aan messteken in de hals overleed, lag daar begraven. Haar vermoedelijke moordenaar is afkomstig uit de plaats. Op Anne's jas werd dna van P. aangetroffen en in de auto van P., die mogelijk gebruikt werd om haar lichaam naar Zeewolde te vervoeren, werd later ook bloed van de omgebrachte studente gevonden.

 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: