dinsdag, 29. mei 2018 - 16:07

Grote internationale criminaliteitscontrole in Limburg

Grote internationale criminaliteitscontrole in Limburg
Foto: Politie
Limburg

In Elsloo en Eijsden vond dinsdag een grootschalige internationale criminaliteitscontrole plaats. De Limburgse politie voerde deze controle samen met de Douane, RDW en Koninklijke Marechaussee uit. Daarnaast hadden ook de Belgische en Duitse collega’s in het blauw zich aangesloten. De controle oversteeg zowel organisatie- als landsgrenzen. In totaal namen ruim 170 agenten deel aan de controle.

Juist in een grensregio als het zuidwesten van Limburg zijn het grensoverschrijdend bundelen van krachten en het delen van kennis en informatie een belangrijke voorwaarde voor de aanpak van mobiel banditisme en ondermijning.

Selectie

Door op twee centrale plekken in Elsloo en Eijsden controlepunten in te richten en de omliggende wegen in het vizier te houden, werden nagenoeg alle toegangswegen tot Zuidwest-Limburg ondervangen. De selectie van de bestuurders en voertuigen vond onder andere plaats via ANPR (Automatic Number Plate Recognition). Zo werden de kentekens gesignaleerd van bestuurders die gezocht werden, nog boetes open hadden staan of zich om andere redenen bij de politie moesten melden. Inzittenden, documenten en voertuigen werden vervolgens door politie, Douane, RDW en de Koninklijke Marachaussee aan een uitgebreide controle onderworpen.

Doelen en resultaten

De aanpak van mobiel banditisme, ondermijning en het vergroten van verkeersveiligheid zijn voor de politie de voornaamste redenen om aan een dergelijke grootschalige controle deel te nemen. Er werden dinsdag ruim 25 openstaande boetes geïnd, variërend van 100 euro tot ruim 4500 euro. Het uiteindelijke bedrag  dat is geïnd is nog niet bekend en wordt door de politie nu geïnventariseerd. Ook werden er bekeuringen uitgeschreven, bijvoorbeeld vanwege de technische staat van de gecontroleerde voertuigen maar ook vanwege verboden wapenbezit. Het ging dan om het in bezit hebben van pepperspray (meerdere malen) maar ook een wapenstok werd aangetroffen. Een voertuig dat voorzien was van valse kentekenplaten werd in beslag genomen. Op de controlelocatie in Elsloo was er bovendien extra aandacht voor internationaal transport en werden overtredingen van de rust – en rijtijden geconstateerd, evenals overschrijding van het maximaal laadvermogen. Ook werden er twee aanhoudingen verricht: één persoon werd aangehouden omdat deze niet in het bezit van de juiste verblijfsdocumenten was, de ander persoon stond gesignaleerd voor de politie en werd daarom aangehouden. Tot slot werd in een voertuig ruim 6500 euro aan contant geld aangetroffen. De politie onderzoek de afkomst van dit bedrag. Daarmee heeft de grootschalige en internationale samenwerking zich zonder meer geloond.

Categorie:
Provincie: