donderdag, 31. mei 2018 - 21:00 Update: 31-05-2018 22:01

NPO telde vorig jaar 31 grootverdieners

NPO telde vorig jaar 31 grootverdieners
Foto: Archief FBF
Hilversum

Bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) verdienden liefst 31 presentatoren en omroepdirecteuren in 2017 meer dan een ministersalaris van 181.000 euiro.

Dat maakt RTL Z, die in de jaarverslagen van de omroepen dook, bekend. In de jaarversalgen moeten omroepen aangeven wat hun topbestuurders het afgelopen jaar verdienden. Wanneer zij presentatoren in dienst hebben die meer ontvingen dan een ministersalaris, moet dat anoniem vermeld worden in de verslagen, zo schrijft RTL Z. 

Veertien omroepbestuurders verdienden meer dan een minister 

Veertien omroepbestuurders verdienden in 2017 meer dan een minister. Bestuurder Paul Römer het meest. Hij kreeg 229.964 euro, gevolgd  door Jan Slagter van Omroep Max met 219.289 euro. Slagters beloning bestaat uit twee delen want hij is naast voorzitter van ouderenomroep Max ook nog presentator bij die omroep, bijvoorbeeld van het jaarlijkse bloemencorso in Rijnsburg. Van zijn totale salaris is 14.750 euro voor presentatie werkzaamheden.  Op nummer drie staat de inmiddels vertrokken algemeen directeur van de NOS Jan de Jong. Hij zou in 2017 in totaal 213.000 euro ontvange, maar in oktober vertrok hij naar Feyenoord, dus heeft hij slechts een deel van dit jaar ontvangen.

17 presentatoren verdienden boven de norm 

Officieel is niet bekendgemaakt welke naam bij welk salaris hoort, maar in een aantal gevallen is dat makkelijk te herleiden. Vrijwel zeker is dat Matthijs van Nieuwkerk degene is met het hoogste salaris. De BNN Vara-coryfee en presentator van De Wereld Draait Door verdiende vorig jaar hoogstwaarschijnlijk 580.000 euro. Op de lijst komt vier keer iemand van BNN Vara voor. Daar was ook een presentator bij die in acht maanden die hij in 2017 in dienst was 179.157 euro verdiende. Hoogstwaarschijnlijk gaat dat om Giel Beelen die overstapte naar Veronica.

Meeste grootverdieners onder presentatoren bij KRO-NCRV 

Nummer twee op de lijst van topverdieners is van AvroTros . Het gaat om een salaris van ruim 300.000 euro. RTL Z schrijft dat afgaand op berichten uit het verleden het hier hoogstwaarschijnlijk gaat om RADAR-presentator Antoinette Hertsenberg. In totaal komt ook AVRO-Tros vier keer op de lijst voor. De omroep met de meeste grootverdieners onder de presentatoren is KRO-NCRV. In totaal verdienden vijf van hen in 2017 boven de ministersnorm. Eén van die vijf was wel maar tot half maart in dienst. Bij Powned zit presentator en verslaggever Rutger Castricum wat salaris betreft ruim onder zijn baas Dominique Weesie, maar zit met 196.585 euro flink boven de ministersnorm. Weesie krijgt 212.756 euro per jaar.

Salarishervormingen NPO

 de salarissen van omroepbestuurders en presentatoren  gaan de komende jaren omlaag. Bestuurders moeten dan voldoen aan de Wet Normering Topinkomens (WNT). Dat betekent dat ze in principe niet meer mogen verdienen dan een vastgesteld maximum. Op dit moment is dat 181.000 euro, inclusief de pensioenbijdrage van de werkgever.