dinsdag, 5. juni 2018 - 19:05

Zilveren Prinses Máxima Centrum Penning voor Koningin Máxima

Zilveren Prinses Máxima Centrum Penning voor Koningin Máxima
Foto: Koninklijke Nederlandse Munt
Utrecht

Dinsdag is het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie door Koningin Máxima geopend. 'Ter ere van deze opening brengt de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) de Prinses Máxima Centrum Penning uit', zo laat de KNM dinsdag weten.

Eerste exemplaar naar Koningin Máxima

'Een zilveren exemplaar van deze penning werd door Diana Monissen, voorzitter van de raad van bestuur van het centrum, overhandigd aan niemand minder dan Koningin Máxima, die het centrum voor kinderoncologie kwam openen', aldus de KNM. 

Nationaal kinderoncologisch centrum
 
Jaarlijks krijgen circa zeshonderd kinderen in Nederland kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Daarom namen ouders en zorgprofessionals meer dan tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum, het Prinses Máxima Centrum. In het centrum zijn de hoogcomplexe zorg, research en opleidingen van de kinderoncologie geconcentreerd. Met als missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Nauwe samenwerking tussen zorg en research zal leiden tot meer genezing van kinderen met kanker. Met minder nadelige effecten op latere leeftijd. Het Prinses Máxima Centrum is het grootste kinderkankercentrum van Europa.
 
Ontwerp 

Op de voorzijde van de Prinses Máxima Centrum Penning staat een beeltenis van Koningin Máxima in gebloemde vorm, ter ere van haar rol bij het centrum. Op de keerzijde staat het logo van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, omringd door een DNA-streng. De munt heeft een diameter van 33 millimeter, een gladde rand en weegt 15,5 gram. De penning wordt geleverd in een coincard en is dan ook onderdeel van de officiële Coincard Catalogus van de Koninklijke Nederlandse Munt. 

Categorie:
Provincie: