woensdag, 6. juni 2018 - 14:30 Update: 06-06-2018 16:51

RvS:'Rotterdam mag oude diesel- en benzineauto's uit centrum weren'

RvS:'Rotterdam mag oude diesel- en benzineauto's uit centrum weren'
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag bepaald dat de zogenoemde 'Milieuzone Rotterdam' weer volledig van kracht is. Dit heeft de Raad van State woensdag bekendgemaakt.

Oude diesel- en benzineauto's

De uitspraak betekent dat de gemeente Rotterdam dieselauto's van vóór 2001 en benzineauto's van vóór 1 juli 1992 mag weren uit het centrum van de stad. 'Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam moet nu bepalen vanaf welke datum de milieuzone feitelijk ingevoerd en gehandhaafd zal worden', aldus de Raad van State.

In beroep

Een groot aantal eigenaren van oudere benzineauto's kwam eerder tegen het verkeersbesluit waarbij de milieuzone is ingesteld in beroep bij de rechtbank Rotterdam. Die draaide in juni 2017 het verbod op oude benzineauto's terug. 

Rechtbank: wel verbod op diesels niet op benzineauto's

De rechtbank oordeelde dat de voordelen van het weren van deze auto's uit het centrum niet in verhouding staan tot de economische belangen van de eigenaren van die auto's. Het verbod op oude dieselauto's liet de rechtbank wel in stand. Het gemeentebestuur van Rotterdam is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Categorie:
Provincie: