woensdag, 6. juni 2018 - 20:11

Koningin reikt Appeltjes van Oranje uit aan drie jonge winnaars

Koningin reikt Appeltjes van Oranje uit aan drie jonge winnaars
Foto: Oranje Fonds – Bart Homburg
Den Haag

Drie jonge mensen die zich inzetten voor de samenleving hebben woensdag de Appeltjes van Oranje ontvangen uit handen van Koningin Máxima. Excel Arts Academy (Curaçao), Buddy to Buddy (Zutphen, Breda, Utrecht) en YETS Foundation (Vlaardingen) kregen de Oranje Fonds-prijzen op Paleis Noordeinde. Het is de 16e keer dat de jaarlijkse prijzen van het Oranje Fonds zijn uitgereikt.

Het Oranje Fonds reikt de Appeltjes van Oranje jaarlijks uit aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Ieder jaar draaien de prijzen om een ander thema. In 2018 is dit ‘Jong en sociaal ondernemend’, wat betekent dat de Appeltjes dit jaar naar jonge mensen gaan die zich met hart en ziel inzetten voor een socialere samenleving. Die jonge mensen zijn Shelomi Doran-Bakhuis (31, Excel Arts Academy), Armijn van Roon (35) en Willemijn Voorham (33) (Buddy to Buddy) en Peter Ottens (30, YETS Foundation).

Winnaars

Shelomi Doran-Bakhuis heeft op haar 18e Excel Arts Academy opgericht en biedt daarmee jongeren de kans om zich te ontwikkelen en het beste uit henzelf te halen. Ze doet dit door de focus te leggen op hun creativiteit, in plaats van op een cognitieve manier van leren en presteren. Inmiddels heeft ze ruim 2.000 kinderen en jongeren geholpen. Zij was zelf helaas niet in de gelegenheid de prijs in ontvangst te nemen. Namens haar waren andere medewerkers van Excel Arts Academy aanwezig bij de prijsuitreiking.

Armijn van Roon en Willemijn Voorham startten Buddy to Buddy toen de discussie over de komst van een asielzoekerscentrum in Zutphen oplaaide. Zij koppelen vluchtelingen aan Nederlanders. Enerzijds om vluchtelingen uit hun sociale isolement te halen en anderzijds om het begrip onder Nederlanders te vergroten. Buddy to Buddy is inmiddels ook actief in Utrecht en Breda.

Voormalig basketbalprofessional Peter Ottens kreeg dankzij zijn sterke thuisbasis de kans om zijn dromen na te jagen. Hij realiseerde zich dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Om jongeren die in kwetsbare situaties opgroeien op het juiste pad te houden heeft hij in 2013 YETS Foundation opgezet.

De prijs

De drie winnaars van een Appeltje van Oranje krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Een van de beeldjes is het Grote Appeltje van Oranje. Die wordt toegekend aan het initiatief dat het meest opvalt in bereik. Dit jaar is het Grote Appeltje naar Excel Arts Academy gegaan. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. In lustrumjaren wordt dit door Koning Willem-Alexander gedaan.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Categorie:
Provincie: