donderdag, 7. juni 2018 - 15:51 Update: 07-06-2018 20:15

Vakbonden maken bezwaar tegen afwijzing onderzoek naar brandweercommandant Schaap

Vakbonden maken bezwaar tegen afwijzing onderzoek naar brandweercommandant Schaap
Foto: Archief bon
Amsterdam

De vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid, CMHF en BVB maken bezwaar tegen het besluit van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland. Het bestuur van deze Veiligheidsregio heeft aangegeven niet in te gaan op het verzoek van de vakbonden voor een disciplinair onderzoek naar de uitlatingen van Brandweercommandant Leen Schaap. Schaap deed op NPO Radio 1 kwetsende en beledigende uitspraken over zijn eigen brandweerkorps, waarin hij naar hen verwees als maffia en motorbende. Daarmee bracht hij onder andere de veiligheid van zijn eigen personeel in gevaar bij de uitvoering van hun functie.

Frans Carbo, bestuurder FNV Overheid: ‘Onbegrijpelijk dat dit soort uitlatingen worden getolereerd door het bestuur. Kennelijk gelden de gedragsregels binnen het corps alleen voor de medewerkers en niet voor de top. Als een gewone brandweerman of vrouw publiekelijk zijn werkgever zo neerzet, was hij waarschijnlijk allang geschorst.’

De vakbonden verzochten het bestuur vorige maand om een onderzoek naar deze uitlatingen, de schending van de ambtseed en de eigen gedragscode. Het bestuur wees het verzoek af, onder meer omdat Schaap in het interview heeft gezegd dat ‘het overgrote deel van de organisatie bestaat uit goede mensen’. Ook wordt verwezen naar 3 brieven die hierna zijn gestuurd naar gemeenteraden, maar volgens de vakbonden gaan die niet over de gedane uitspraken.

De vakbonden vinden dat de afwijzing van het bestuur onvoldoende gemotiveerd is en eisen opnieuw een onderzoek. Carbo: ‘Het bestuur moet stoppen met de hand boven het hoofd te houden van de heer Schaap. Zij kunnen niet stellen dat de commandant niet buiten zijn boekje is gegaan terwijl er geen onderzoek, in welke vorm, is gedaan. Wij eisen dat het bestuur alsnog zijn verantwoordelijkheid pakt. De brandweermedewerkers  worden onterecht negatief neergezet en dat kan risico’s met zich meebrengen bij de uitoefening van hun taak.’

De bonden zien dat de onrust groeit binnen het brandweerkorps, mede door het intimiderende beleid van de korpsleiding. Maar ook andere groepen roeren zich. Zo gaan ook 69 oud-brandweermannen over tot het indienen van een officiële klacht tegen de brandweercommandant Schaap naar aanleiding van zijn uitlatingen.

Categorie:
Provincie: