vrijdag, 8. juni 2018 - 17:58 Update: 08-06-2018 18:05

OM eist 20 maanden cel voor hulp drugstransport in brandblussers

OM eist 20 maanden cel voor hulp drugstransport in brandblussers
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Een 40-jarige Hagenaar die verdacht wordt van heroïnesmokkel in brandblussers hoorde vrijdag voor de rechtbank in Den Haag het Openbaar Ministerie 20 maanden cel waarvan 5 voorwaardelijk tegen hem eisen voor het plegen van voorbereidingshandelingen. Twee andere verdachten in het gezamenlijk Duits-Nederlandse onderzoek wachten nog op hun berechting in Duitsland.

Brandblussers

In Duitsland werd al langer onderzoek gedaan naar de invoer van heroïne vanuit Nederland. In de loop van 2017 werd al eens een transport onderschept waarbij 18 kilo heroïne zat verstopt in vijf brandblussers. In december werd opnieuw eenzelfde transport onderschept, dit keer van 16 kilo.

Geobserveerd

Tijdens het onderzoek kwamen twee Hagenaars als verdachten in beeld. Toen zij hier op verzoek van de Duitse autoriteiten werden geobserveerd, bleek dat ze het huis binnen gingen van de 40-jarige verdachte die vandaag in Den Haag terecht stond. De politie zag dat ze meerdere pakketjes en een brandblusser het huis binnen brachten.

Aanhoudingen

Op woensdag 6 december werden de drie mannen aangehouden. Bij de doorzoeking een dag later werden in het huis een brandblusser met sporen van heroïne gevonden, maar ook drugs en grote contante geldbedragen.

Voorbereidingshandelingen

De twee hoofdverdachten zijn uitgeleverd aan Duitsland. De 40-jarige Hagenaar stond vandaag terecht voor het bezit van harddrugs en op verdenking van voorbereidingshandelingen voor drugstransport. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de drugs vanuit Turkije via Nederland werden doorgevoerd naar Duitsland. De 40-jarige man zou de brandblussers waarin de drugs werden verstopt hebben klaargemaakt.

Categorie:
Provincie: