vrijdag, 27. juli 2018 - 12:05 Update: 27-07-2018 12:12

RWS zetten bellenscherm in tegen toenemende verzilting Amsterdam-Rijnkanaal

RWS zetten bellenscherm in tegen toenemende verzilting Amsterdam-Rijnkanaal
Foto: Rijkswaterstaat
Amsterdam

Rijkswaterstaat neemt maatregelen tegen de zogenaamde verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal vanuit het Noordzeekanaal. Dit heeft Rijkswaterstaat vrijdag bekendgemaakt.

Noordzeekanaal

'Als gevolg van de aanhoudende droogte neemt het probleem van een tekort aan zoet water rond het Noordzeekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal toe. Het grootste probleem is de toenemende verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal vanuit het Noordzeekanaal', aldus Rijkswaterstaat.

Bellenscherm

Om deze verzilting tegen te gaan zet Rijkswaterstaat een bellenscherm in om zout water effectief af te voeren naar zee. Daarnaast optimaliseert het Centraal Nautisch Beheer het schutten van schepen door sluizen IJmuiden. Het tegengaan van verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal is belangrijk om schade aan natuur en landbouw te voorkomen en de productie van drinkwater op peil te houden.

Tekort aan zoet water

Zeewater stroomt via de sluizen van IJmuiden het Noordzeekanaal in. Het zoute water zakt naar de bodem en vormt een zouttong, die vanaf de sluizen bij IJmuiden reikt tot het Amsterdam-Rijnkanaal. Onder normale omstandigheden geeft het zoete water voldoende tegendruk, zodat het zoute water niet verder het Amsterdam-Rijnkanaal in stroomt. Door het te kort aan zoet water moeten er extra maatregelen tegen het zoute water worden genomen.