zaterdag, 8. september 2018 - 16:13 Update: 09-09-2018 9:54

Staatssecretaris beslist dat Howick en Lili toch mogen blijven in Nederland

Staatssecretaris beslist dat Howick en Lili toch mogen blijven in Nederland
Foto: Min. Justitie en Veiligheid
Den Haag

De in Nederland geboren kinderen Howick en Lili, die vandaag zouden worden uitgezet naar Armenië, mogen toch in Nederland blijven. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid zaterdagmiddag bekendgemaakt.

Verklaring ministerie Justitie en Veiligheid

Het ministerie stelt in een verklaring dat 'actuele ontwikkelingen in de zaak' reden zijn geweest voor staatssecretaris Harbers om de kinderen toch niet uit te zetten. 

'Solide opvang'

'In de zaak van de kinderen Lili en Howick heeft de Nederlandse overheid samen met de Armeense autoriteiten alles gedaan wat mocht worden verwacht om een solide opvang in Armenië te regelen. Armenië is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd'', stelt het ministerie in haar verklaring.

Welzijn en veiligheid kinderen

'Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. Staatssecretaris Mark Harbers heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn', aldus de verklaring van het ministerie. Het is niet duidelijk hoe lang de kinderen in Nederland mogen blijven. 

Weggelopen

De broer en zus zijn vrijdagavond laat, enkele uren voor hun zaterdag geplande uitzetting naar Armenië, weggelopen bij hun pleeggezin. Het is nog steeds onduidelijk waar de kinderen nu zijn.

Categorie:
Provincie: