maandag, 10. december 2018 - 22:14 Update: 10-12-2018 22:18

Gezinnen trekken steeds meer naar omliggende gemeentes

Gezinnen trekken steeds meer naar omliggende gemeentes
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amersfoort

Steeds meer gezinnen kiezen er voor om hun kinderen buiten de stad te laten opgroeien. Vooral uit Amsterdam vertrokken in 2015 veel mensen om in één van de gemeentes te gaan wonen er om heen. Wel vaak blijft men in de buurt van de stad wonen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het gaat hier vaak om jonge gezinnen met kleine kinderen die zich in de stad geen grotere woning kunnen veroorloven. Door buiten de stad te gaan wonen, krijgen ze meer oppervlak en vaak ook een tuin, iets wat men erg belangrijk vindt voor opgroeiende kinderen. In 2015 verhuisde 10 procent van het totaal aantal jonge gezinnen die in de stad wonen naar een randgemeente.

Zie ook: kosten verhuisbedrijf.

Gezinnen vertrekken, maar steden groeien

Het CBS heeft gekeken naar het verhuisgedrag van de inwoners van Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Rotterdam als enige kreeg er meer inwoners bij als gevolg van binnenlandse verhuizingen. Het betreft vooral jonge en goed opgeleide gezinnen die het stadsleven achter zich laten. Gezinnen met kinderen op basisschoolleeftijd blijven liever in de buurt van de school. Toch nam het aantal inwoners per stad niet af, de trek naar buiten werd gecompenseerd door de immigratie vanuit het buitenland. Bovendien worden er nog steeds meer kinderen geboren in de grote steden dan dat er mensen overlijden.

Tijdens de crisis

Toen in 2008 de crisis uitbrak, stonden deze cijfers stil en bleven gezinnen liever wonen waar ze waren. Veel mensen werden werkeloos en was de toekomst te onzeker om een hypotheek te nemen. Het werd vaak als verstandiger gezien om zo min mogelijk aan de financiële situatie te veranderen totdat de tijden weer beter zouden worden. In 2014 draaide dit om en begon men langzamerhand weer vooruit te denken. 

Redenen om te verhuizen

De redenen om te verhuizen hebben vaak te maken met de kinderen, en niet met de wensen van de ouders. Zo vinden veel jonge ouders dat het beter is voor hun kinderen om buiten de stad op te groeien waar ze veiliger buiten kunnen spelen en gebruik kunnen maken van de tuin. Ook het oppervlak van de woning speelt een grote rol, een gezin dat groter wordt heeft meer ruimte nodig en kan dit alleen buiten de stad realiseren. En de prijs is natuurlijk belangrijk. Buiten de grote steden krijgen kopers meer huis voor hun budget.

Meer informatie over verhuizen vind je op Verhuizeninfo.nl

Categorie:
Provincie:
Tag(s):