woensdag, 9. januari 2019 - 20:42 Update: 09-01-2019 21:16

Ecologische gevolgen op Waddeneilanden door aangespoeld plastic niet te overzien

Ecologische gevolgen op Waddeneilanden door aangespoeld plastic niet te overzien
Foto: Bon
Hilversum

Wat zijn de schadelijke gevolgen van bioplastics op eilanden? Naar aanleiding van de ramp met de aangespoelde containers starten biologen van de Groningse universiteit op de Waddeneilanden hierna een onderzoek.

De burgemeesters van de Waddeneilanden hebben tegelijkertijd in een brandbrief de Tweede Kamer gevraagd om maatregelen te nemen die moeten voorkomen dat schepen opnieuw zoveel containers verliezen. Dit schrijft de NOS woensdag. De biologen zijn woensdag op Schiermonnikoog waar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een permanent station heeft, de Herdershut, het onderzoek gestart.

Vorige week spoelden op de Waddeneilanden de inhoud van een aantal zeecontainers aan. Ze waren afkomstig van vrachtschip MSC Zoe die de cantainers in zwaar weer was verloren. Bij de inhoud uit de containers zat ook een grote hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal waaronder veel hdpe korrels.

Volgens de Groningse onderzoekers vormen deze aangespoelde kleine plastic korrels een potentiële ecologische ramp waarvan de gevolgen nog niet te overzien zijn. Vogels, vissen en zeehonden zien de korrels aan voor voedsel en zo komt het plastic in de magen van de dieren terecht. Daarnaast hechten chemicaliën zich makkelijk aan de kleine korrels, waardoor de dieren dat gif ook binnenkrijgen. Omdat plastic niet vergaat blijven de effecten permanent merkbaar.